Odobrene mere za embargo na iransku naftu

PinterestFacebookTwitterShare

Učesnici samita EU u Briselu odobrili su mere koje su ministri inostranih poslova razradili prema Teheranu, izjavio je predsedavajući EU Herman Van Rompej. Te mere uključuju i embargo na uvoz iranske nafte.
 
Van Rompej je ponovio zabrinutost članova Evropskog saveta zbog iranskog nuklearnog programa i njihovo odobravanje paketa restriktivnih mera protiv Irana u oblasti energetike, trgovine i finansija.
 
„Ove mere nisu usmerene protiv iranskog naroda“, rekao je Van Rompej, pozivajući iransko rukovodstvo da „odmah obustavi aktivnosti na osetljivoj nuklearnoj tehnologiji i da se povinuje u potpunosti svojim međunarodnim obavezama“. 

Predsedavajući EU je, istovremeno, naglasio da su otvorena „vrata Iranu za angažovanje u ozbiljnim i značajnim pregovorima“ i potvrđena posvećenost Unije nastavku traženja diplomatskog rešenja.  

Iako formalno spoljnopolitička pitanja nisu bila na dnevnom redu, lideri EU su razmotrili i situaciju u Siriji. Izražavajući zabrinutost zbog stanja u toj zemlji i ponavljajući poziv Brisela za hitnim prekidom nasilja, Van Rompej je rekao da Unija nastavlja da podržava napore Arapske lige usmerene na okončanje nasilja i pozdravlja odluku Lige da pojača saradnju sa UN. 

„Potrebna je hitna reakcija Saveta bezbednosti UN. Pozivam sve članice SB UN da preuzmu svoju odgovornost prema situaciji u Siriji i usvoje odavno potrebne poteze koji će dovesti do kraja represiju u Siriji“, naveo je predsedavajući EU. 

Takođe, pozdravljene su promene u Mjanmaru, čija se vlada ohrabruje da sačuva odlučnost u nastavljanju puta reformi, navedeno je u saopštenju za medije predsednika Evropskog saveta.