Japanske nuklearke ipak bezbedne

PinterestFacebookTwitterShare

Japanski testovi bezbednosti nuklearnih postrojenja odgovaraju standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju konstatovala je ova agencija.
 
Međutim IAEA dodaje da su dalje inspekcije i nakon okončanja “stres testa” potrebne.
 
Jedna desetočlana delegacija eksperata IAEA nedavno je, na zahtev Tokija, boravila devet dana u Japanu, kako bi analizirala bezbednosne testove nuklearnih postrojenja uvedenih posle akcidenta u nuklearki Fukušima.
 
“Zaključak tima je da zahtevi nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost i proveru postrojenja odgovaraju uopšteno bezbednosnim standardima IAEA”, navodi se u dokumentu predatom japanskim vlastima, prenosi APA. 

Stres testovima treba da se proveri koliko su japanske nuklearke “otporne” na teške katastrofe kao što su zemljotres, cunami i nestanak struje. Japanske vlasti moraju osigurati da sve buduće mere operatera budu odgovarajuće dokumentovane i proverene, navodi se u izveštaju IAEA. 

Inače od ukupno 54 nuklearke u Japanu trenutno, zbog rutinskih radova, samo tri proizvode struju. Kada preostala tri postrojenja, krajem aprila, budu isključena, Japan će koristiti struju koja više ne dolazi iz nuklearnih elektrana. Do havarije u Fukušimi oko 30 odsto proizvodnje struje dolazilo je iz nuklearnih elektrana, a aktuelno to je samo tri odsto. 

U Japanu nuklearni reaktori se svakih 13 meseci “skidaju” sa mreže zbog radova na održavanju, i ponovo će biti priključeni tek nakon što lokalne vlasti budu dale svoj pristanak. Njih će u međuvremenu zameniti termalne elektrane.