Bajatović: Radiću kako država kaže

PinterestFacebookTwitterShare

Srbijagas do juna mora imati novac za gradnju gasovoda Južni tok, gasne elektrane, gasovode u Raškoj i gasnu obilaznicu za potrebe Fijata.
 
Ovako je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa objasnio komentare da su pregovori između Srbije i MMF-a zastali upravo zbog državnih garancija Srbijagasu, koje tačno iznose 26,2 milijarde, maksimalno onoliko koliko bi smele da budu.
 
Bajatović smatra da ukoliko misija MMF, koja u četvrtak dolazi u Beograd, bude insistirala da državne garancije javnim preduzećima ne budu veće od 30 milijardi dinara, umesto sadašnjih 45, mora se naći prava mera za njihov iznos, kako investicije u Srbiji ne bi stale, jer se to ne sme dogoditi.
 
“Ako Srbiji nije potreban magistralni gasovod „Južni tok” i ulazak u najveću energetsku investiciju kojom se dobija alternativni pravac snabdevanja gasom, onda to država kao vlasnik „Srbijagasa” treba otvoreno da kaže. Mislim, međutim, da od takvih projekata ne bi trebalo odustajati. Reč je o prioritetnom projektu i niko ne treba da sumnja da je za takav projekat potrebna državna garancija, jer bi u suprotnom Srbija mnogo izgubila. To treba predočiti i MMF-u” , kaže Bajatović. 

Upitan, šta će da uradi ako ipak svetski finansijski policajac bude insistirao da se državne garancije smanje, Bajatović ističe da će on raditi kako država kaže, jer je reč o javnom preduzeću, ali dodaje da „Srbijagas” ne može troškove da pokriva iz tekuće likvidnosti, pre svega zbog neekonomske cene gasa. 

Rebalansom budžeta je odobreno dodatno zaduženje „Srbijagasa” od 190 miliona evra zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa. Ukoliko Srbija želi da ima dovoljno gasa, mora da ga uveze i plati na vreme, a to je moguće uz pomoć države, objašnjava on. 

Ukoliko, dakle MMF, bude neumoljiv, „Srbijagasu” kao alternativa preostaje da se deo planiranih investicija finansira kroz korporativne garancije, što znači, kaže Bajatović, da investitori koji su zainteresovani za ulaganja i zajedničke poslove sa „Srbijagasom” pristanu na njegove garancije, odnosno da ne računaju s državnim garancijama. Ili, objašnjava Bajatović, da se ide, što do sada nije rađeno, s izdavanjem obveznica „Srbijagasa”, samo treba videti kakve su u tom slučaju posledice. 

Bajatović kaže da ne zna gde bi vlada na drugom mestu mogla da uštine i svede državne garancije na po MMF-u razuman nivo od 30 milijardi.