Jugopetrol isti benzin u BiH prodaje 20 centi jeftinije nego u Crnoj Gori

PinterestFacebookTwitterShare

 
Cene goriva u Crnoj Gori ostaće iste i naredne dve sedmice, odnosno biće i dalje na istorijski rekordnom nivou kao i najveće cene u regionu. Litar bezolovnog eurosupera 98 i 95 koštaju 1,41, odnosno 1,38 eura, a eurodizela 1,28 eura.

Razlog visokih cena su nešto veće akcize na gorivo koje uzima Vlada od nekih u regionu, ali i monopolskog položaja Jugopetrola, jer je država kada ga je prodavala – prodavala je sa njim i terminale za pretakanje goriva u Luci Bar, tako da ostali maloprodavci goriva njemu moraju da plaćaju za tu uslugu ili da gorivo dovoze kopnenin skupljim putem.

Najveća potvrda ovih tvrdnji su cene goriva na Jugopetrolovim pumpama u Bosni i Hercegovini. Jugopetrol Kotor ima svoju firmu u BiH koja se zove Jugopetrol Trebinje u čijem sastavu rade tri benzinske pumpe na Lukavici kod Sarajeva, Sokocu i Mrkonjić gradu. Na tim pumpama super 98 košta 1,20 eura odnosno za čak 20 centi je jeftiniji nego što ga prodaju u Crnoj Gori. Super 95 je jeftiniji 13 centi i košta 1,15 eura, a euro dizel je jeftiniji za osam centi.

Iz Jugopetrola ovih dana nisu mogli da odgovore “Vijestima” kako su moguće ovolike razlike u cenama goriva na njihovim pumpama u dve države, iako gorivo u BiH dovoze iz Crne Gore, jer su predstavnici grčke uprave odsutni.