Izabran projektant „bulevarskog kioska“

PinterestFacebookTwitterShare

Na potezu od Cvetkove pijace do Ruzveltove ulice u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra biće postavljno 20 tipskih objekata, nazvanih „bulevarski kiosk“, čiji glavni projekat radi „1X2 Arhitektonski studio“.

Pravo na izradu projekta studio je stekao pobedom na konkursu „“Bulevarski kiosk“, koji je raspisala Gradska opština Zvezdara u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda.

Kako navode pobednici konkursa, forma kioska kao „malog otvorenog paviljona“ je određena do mere da ni jedan poseban element unutrašnje opreme ne predeterminiše preterano formu. Forma je svedena do te mere da se pojedinačni elementi niza kioska uvek čitaju kao tačke, malih, gotovo zanemarljivih dimenzija. Njegova veličina u odnosu na potez Bulevara je zanemarljiva.

– Izbegavana je svaka intervencija na nivou forme koja bi učinila da se kiosk posmatra manje tačkom u jednoj od linija Bulevara. Nešto što je tačka zanemarljivih dimenzija samo po sebi ne može određivati prostor. Svedenu formu karakterišu okviri koji samo zahvataju i na neki način umeravaju sadržaj na meru Bulevara. Tokom dana ti okviri se percipiraju kao laki ramovi, a noću kao izvori svetla. Ponavljanjem te jednostavne forme uspostavlja se vizuelni identitet – kažu autori.

Autorski tim čine Zoran Abadić, Jelena Bogosavljević, Milan Karaklić i Dušan Milovanović.