Više gasa iz Barencovog mora

PinterestFacebookTwitterShare

Norveška naftna kompanija Staoil je nakon zadnjih istraživanja povisila procenu za rezerve gasa na polju Snohvit u Barencovom moru. Nove procene su dodale još 20 mlrd. m3 na dosad procenjene rezerve od 190 mlrd. m3.
 
Statoil sada razmatra dve opcije za dalji razvoj polja na kojem proizvodi gas od 2007. godine. Jedna je mogućnost da poveća kapacitet pogona za ukapljivanje prirodnog gasa u Hamerfestu u kojem se sada proizvodi LNG s polja Snohvit. Druga mogućnost je da se polje spoji s budućim gasovodom koji se planira graditi u Barencovom moru i odatle gas transportuje gasovodima do evropskih tržišta, javlja ruski portal “Oila and Gas Eurasia”.
 
Istovremeno Statoil nudi saradnju najvećoj ruskoj državnoj naftnoj komapniji Rosneft za zajedničko istraživanje nafte i gasa u ruskim vodama Arktika. Međutim, Statoil želi da mu Rusija za to pruži poreske olakšice. Statoil prednosti vidi u iskustvu i uspešnim projektima istraživanja nafte i gasa u norveškim vodama Barencovog mora, a Rosneft je poželjan partner jer je dobio nekoliko koncesija u područjima koja se smatraju potencijalno bogatim nalazištima.