Tunel Straževica biće završen za dva meseca

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja tunela Straževica na obilaznici oko Beograda biće potpuno završena 31. marta, najavio je danas izvođač radova, kompanija „Energoprojekt niskogradnja“, a ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je obilazeći gradilište pohvalio građevinare što rade i na veoma niskim temperaturama.


Direktor „Energoprojekt niskogradnje“ Stojan Čolakov je izjavio da će kroz tunel Straževica dužine 745 metara odmah moći da se pusti dvosmerni saobraćaj i tako poveže taj deo obilaznice.

Čolakov je rekao novinarima da se privode kraju radovi na desnom tunelu, a da će se u narednom periodu graditi i levi tunel za pun profil obilaznice, za šta će tek biti raspisan tender.

Mrkonjić je ponovio da će do 1. maja biti povezana trasa obilaznice oko Beograda završetkom radova na petlji Batajnica, trasi od Batajnice do Dobanovaca i sektoru B5 od Orlovače do tunela Straževica.

Ministar je kazao da će ostati još sektor B6 odnosno deo od tunela Straževica do Bubanj Potoka, koje sada povezuje Kružni put. Taj posao bi trebalo, prema njegovim rečima, da se okonča iduće godine.

– Tunel Straževica je za nas veoma važan objekat na obilaznici – istakao je Mrkonjić dodajući da se po veom hladnom vremenu radi i na izgradnji tri mosta na delu od Orlovače do tunela Straževica.

Mrkonjić je kazao da se, takođe, izvode radovi i na ostalim deonicama Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada i na jugu kod Vranja, navodeći da će taj važan putni pravac biti završen, u potpunosti, verovatno za dve godine.

– Čestitam graditeljima koji su potvrdili da je srpski građevinski sektor izuzetno jak „i za njega nema zime“ – naglasio je Mrkonjić.

Direktor sektora za mostove firme „MBA Miljković“ Radoslav Uskoković je na mostu 13, koji je deo obilaznice od Orlovače do tunela Straževica, kazao da je jutros na tom gradilištu bilo minus 17 stepeni, ali da oni obavljaju radove zagrevanjem vode i zaparivanjem betona, kao i da nema nikakvog razloga da se radovi obstavljaju.
 
Na trasi od Ibarske magistrale do Straževice u toku su radovi na izgradnji tri velika mosta, most br. 13 preko Kijevskog potoka dužine 555 metara, most br. 14 dužine 73 metra i most 15 preko Topčiderske doline u dužini od 661 metar, kao i trasa između mostova u dužini od 3,8 kilometara.