Fitofarmacija ostvarila prihod od 29 miliona evra, rast od 30%

PinterestFacebookTwitterShare

Zemunski proizvođač pesticida i hemikalija za poljoprivredu, Galenika fitofarmacija, ostvario je u protekloj poslovnoj godini rekordne rezultate poslovanja uz dvocifrene stope rasta glavnih pokazatelja.


Prema rečima Dragana Nenadovića, generalnog direktora kompanije, u protekloj godini je ostvarena proizvodnja 4.500 tona formulisanih proizvoda što je rast od 25 procenata. „Prodaja na domaćem tržištu je bila veća za 26 procenata, poslovni prihodi su povećani 30 procenata i iznosili su 29 miliona evra“, rekao je Nenadović.

Fitofarmacija ima registrovane proizvode u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini i na ta dva tržišta lane je realizovala prodaju od blizu milion evra, a izvezla je i dva preparata u okviru uslužnih poslova proizvodnje za tržišta Danske i Velike Britanije u vrednosti od 250.000 evra.

Prema rečima Nenadovića, cilj kompanije u tekućoj godini je dalji rast prodaje na domaćem tržištu, rast poslovnih prihoda, jačanje korporativne prepoznatljivosti, jačanje robnih marki i zadržavanje liderske pozicije na srpskom tržištu sredstava za zaštitu bilja.

Strateški cilj u narednih deset godina je održivi razvoj poslovanja kompanije, što se može ostvariti kroz aktivnosti na profilisanju palete proizvoda koja je usklađena sa regulativom EU, kroz izradu registracionih dosijea za tržište EU, kao i regionalnu ekspanziju, kažu u kompaniji.

Akcije Fitofarmacija na Beogradskoj berzi beleže rast vrednosti od 4,4 odsto u tekućoj godini, a po poslednjoj ceni od 1.900 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,5 milijardi dinara (23,6 miliona evra).