Počela obuka za implementaciju FADN projekta

PinterestFacebookTwitterShare

Sredinom prošle nedelje održana je radionica sa temom „Prikupljanje podataka“ u kancelariji projekta za Uspostavljanje mreže podataka o racunovodstvu na farmama u Republici Srbiji, u okviru Ministarstva poljoprivrede, trgovine, sumarstva i vodoprivrede. 

Učesnici radionice su bili članovi Nacionalne radne grupe za prikupljenje podataka iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu AP Vojvodine. Predavači na radionici su bili Henri Jorgensen, tim lider FADN-a za Srbiju i Morten Sejersen, ekspert iz oblasti poljoprivrednog savetodavstva angažovani na projektu.

U toku održavanja radionice učesnici su upoznati sa nacrtom upitnika i uputstva koje će se koristiti prilikom prikupljanja podataka iz 2011. godine na farmama. Učesnici su takođe ukratko upoznati sa ciljevima  projekta za „Uspostavljanje mreže podataka o računovodstvu na farmama u republici Srbiji“.

Na radionici su usaglašena glavna pitanja upitnika za prikupljanje podataka i dogovoreni dalji koraci obuke, kao i prvi zadaci Nacionalne radne grupe za prikupljanje podataka. FADN (Farm Accountancy Data Network) je projekat uspostavljanja mreže podataka o računovodstvu na farmama. Implementacija ovog projekta u Republici Srbiji je zvanično počela 4. oktobra 2011. godine, u okviru IPA 2010. programskog ciklusa. 

Predviđeno je da projekat traje dve godine sa budžetom od dva miliona evra bespovratnih sredstava. Projekat se u potpunosti finansira iz sredstava EU.