Leskovčani duguju 220 miliona Toplani

PinterestFacebookTwitterShare

Leskovačkoj Toplani korisnici daljinskog sistema grejanja trenutno duguju 220 miliona dinara, što ozbiljno ugrožava poslovanje ove firme.


Ove podatke izneo je na sednici Gradske skupštine Miomir Jovanović, direktor JKP Toplana, uz ocenu da 70 odsto rashoda odlazi na kupovinu energenata.

Gradska skupština je je, inače, usvojila izveštaj o radu ovog javnog preduzeća, kao i drugih kolektiva čiji je osnivač lokalna samouprava, ali su se čule brojne primedbe na njihovu aktivnost.

Prosečan dug svakog korisnika grejanja je više od pet mesečnih obaveza. Korisnici poslovnog prostora nisu izmirili trinaestomesečni dug, a najveće obaveze imaju kolektivi čiji se rad finansira iz budžetskih sredstava.

Tokom grejne sezone Topana, inače, zagreva oko 300.000 kvadratnih metara od kojih je više od 104.000 poslovnog prostora.

Ove godine godine planirana je rekonstrukcija toplane Crvena zvezda jer će biti zamenjena dva postojeća kotla izbog prelaska sa uglja na gas i mazut i obaviće se rekonstrukciju postojećeg kotla na ugalj uz povećanje instalisane snage.

 Projektom je predviđena i zamena toplovoda u dužini od oko 700 metara i postavljanje 90 novih kompaktnih podstanica koje će imati merače i regulatore toplote. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi nešto više od dva miliona evra koje će bepovratno obezbediti Vlada Nemačke, a izradu projektne dokumentacije vrednu oko milion dinara, za potrebe Leskovca, finansirala je nemačka Organizacija za tehničku pomoć i saradnju GTZ odnosno GIZ.