Hrvatska za struju dujuge RS 300 miliona KM

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog dugogodišnjeg bespravnog preuzimanja viška električne energije iz sistema „Hidroelektrana na Trebišnjici“, hrvatska elektroprivreda duguje Srpskoj više stotina miliona konvertibilnih maraka.

U HET kažu da se trenutno i ne može tačno govoriti o vrednosti duga, jer je u toku veštačenje tog iznosa koje bi uskoro trebalo biti završeno. Može se samo čuti da su ukradena – 4.317.953.293 kilovat-časa struje!

– Kada se okonča veštačenje videće se da li će se ići na pokretanje sudskog spora. To neće biti urađeno samoinicijativno od strane Hidroelektrana na Trebišnjici, nego će svi dokumenti biti prezentovani nadležnim institucijama. Na osnovu toga odlučiće se da li će se ići u tom pravcu – rekao je Marko Mitrović, prvi čovek te fabrike struje.

Menadžmenti HET i Elektroprivrede RS pokušavali su da postignu odgovarajući dogovor sa hrvatskom elektroprivredom, ali je to izostalo. A dug je dalje nastao!

– Od novembra 1994. godine Hrvatska neprestano preuzima više struje iz sistema nego što joj pripada i time stvara ogromnu štetu Srpskoj. Od svih institucija smo tražili da se RS obešteti. Sa tim problemom smo upoznali i vlade, ali hrvatska strana je izbegavala da bilo šta preduzme – veli Slobodan Šaraba, nekadašnji čelni čovek HET i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Do dugovanja je došlo jednostranim povlčačenjem Elektroprivrede Hrvatske iz sporazuma o raspodeli profita iz nekada jedinstvenog sistema „Hidroelektrane na Trebišnjici“, koji su pre ratnih dešavanja činile hidroelektrane u Trebinju, Dubrovniku i Čapljini.

– Dogovor je bio da, u skladu sa novcem uloženim u izgradnju, BiH, odnosno HET, pripadne 78, a Hrvatskoj 22 odsto energije. Sistem Hidroelektrana na Trebišnjici radio je tokom celog rata i takva raspodela vršena je sve do 1. novembra 1994. godine, kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sistema. Odnos u raspodeli struje preinačila je u svoju korist i počela da preuzima više električne energije. Šteta koju trpi Srpska je ogromna, a dug je svakim danom sve veći – dodaje Šaraba.

Izgubljena su 4.317.953.257 kilovat-časa struje jer je elektroprivreda Hrvatske pre 18 godina, jednostrano mimo ugovora, prikopčala jedan od dva agregata u Platu, na svoju mrežu, a do tada su oba bila povezana na elektroenergetski sistem Trebinje.


Hrvatska elektroprivreda nezvanično uporište traži u nerešenim odnosima raspodele struje iz TE „Gacko“ u koju su, vele, i oni ulagali. Hrvati uporno tvrde da su pre rata u izgradnju elektroenergetskih objekata u republikama prethodne Jugoslavije uložili gotovo dve milijarde evra i da im je to trebalo da se vrati isporukom struje. Ali u Rudnik i termoelektranu „Gacko“ Republika Srpska je uložila više stotina miliona maraka, dok iz Hrvatske nije stigao ni fening.