Ahmetov kupuje železaru?

PinterestFacebookTwitterShare

Po preuzimanju smederevske železare od strane države i nagoveštaja predsednika Borisa Tadića da se o strateškom partneru već razgovara ne prestaju nagađanja ko će doći na mesto U.S. Steel-a. Najnoviji na spisku budućih vlasnika „srpskog ponosa“ prema saznanjima dnevnog lista „Blic“ je ukrajinski “kralj čelika” Rinat Ahmetov, vlasnik nekoliko čeličana u Evropi i Ukrajini, jedan od najbogatijih ljudi u Evropi, a javnosti poznat i kao vlasnik ukrajinskog fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka.

List Blic piše da je najbliži saradnik Ahmetova boravio u ponedeljak u Beogradu i sa državnim vrhom Srbije razgovarao o preuzimanju železare u Smederevu koji je Vlada Srbije otkupila od američke kompanije U.S. STeel za jedan dolar. Poznavalac njegovog biznisa iz Ukrajine tvrdi da je reč o najznačajnijem proizvođaču čelika u Evropskoj uniji, kao i ozbiljnom trgovcu električnom energijom.

Ahmetov ispunjava sve uslove koje postavlja Srbija, a naveo ih je predsednik Boris Tadić. Proizvodi sve moguće vrste rude, među kojima i gvožđe i koks. Kroz rudarstvo i metale u 2010. godini je prihodovao 9,4 milijarde dolara. istovremeno je proizveo 35 miliona tona gvožđa.
 

Ko će na mesto generalnog direktora?
 
Pre nego što železara u Smederevu dobije novog vlasnika, jedan od kandidata za prvog čoveka železare za vreme dok njom upravlja država biće, prema navodima lista „Politika“, Vladan Mihailović, glavni menadžer primarne proizvodnje u železari “Great lakes works” u SAD.

Na tu dužnost stupio je pre godinu dana. Tačnije, 1. januara 2011.godine sa mesta izvršnog direktora proizvodnje U.S. Steel Srbija, i od tada je odgovoran za proizvodnju gvožđa i čelika u fabrici nedaleko od Detroita.
 
 
Gubici u poslednjem tromesečju 226 miliona dolara
 
Inače, iz centrale U.S. Steel-a saopšteno je da se opšta situacija kompanije u poslednjem kvartalu 2011. popravila u odnosu na onu od pre godinu dana. I poslednje tromesečje je doduše završeno sa gubitkom, ali manjim od pređašnjeg, dok se za prvi ovogodišnji kvartal očekuju još bolji rezultati.

Čist gubitak na nivou cele korporacije u poslednja tri meseca 2011. iznosio je 226 miliona dolara, dok je u istom periodu 2010, minus bio 249 miliona, prenosi agencija Blumberg.

Ipak, najnoviji gubitak je veći od očekivanog, pre svega zbog smanjene tražnje u Evropi i nižih cena čelika. Evropski ogranak, kome pripadaju čeličane u Slovačkoj i (do juče) u Srbiji, evidentirao je operativni gubitak od 89 miliona, znatno veći od onoga iz 2010, kada je taj minus bio 39 miliona dolara.

Predaja železare u Smederevu vladi Srbije ovde je zabeležena uz napomenu da bi knjigovodstveni gubitak zbog toga – dakle ne onaj u opipljivim dolarima – mogao da iznosi između 350 i 450 miliona dolara, koliko čeličana vredi u knjigama koje se vode u Pitsburgu. Ovo inače nema nikakvog uticaja na ono što je preuzela vlada Srbije.

Napominje se da čeličana u Slovačkoj bolje posluje od one u Srbiji, pre svega zato što proizvodi visokokvalitetni čelik za automobilsku industriju.