Struja u Crnoj Gori ipak poskupljuje

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Igor Lukšić odbio je juče zahtev organizatora radničkog protesta 21. januara, USSCG, MANS i studenata, da Vlada, kao većinski vlasnik Elektroprivrede povuče odluku o poskupljenju struje. Zbog toga je najavljen novi, kako kažu organizatori, još masovniji protest.
 
– Od premijera smo dobili samo naznake nekih mogućih rešenja u budućnosti, po principu – ako nećeš da rešiš problem formiraj radnu grupu. Nije ispunjen naš ključni zahtev da na januarskim računima za struju ne bude poskupljenje. Ne radi se o subvencijama za najsiromašnije, već o tome ko stavlja novac od računa u svoj džep, i to je pitanje koje premijer nije imao petlju da reši – rekla je izvršna direktorka MANS Vanja Ćalović.
 
Organizatori protesta su, kako je rekla, ponudili podršku premijeru „ako na jednom ovako malom pitanju, imajući u vidu ostale velike probleme u Crnoj Gori, pokaže da je spreman da se bori na strani građana, a protiv tajkuna, što on nije učinio“.
 
Predstavnik Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić kazao je da viši januarski računi za struju znače istovremeno poziv građanima za novi protest, najverovatnije 18. februara.
 
– Mi smo tražili konkretne odgovore, nismo ih dobili, i moramo da održimo obećanje građanima, a to je novo još masovnije okupljanje – kazao je Vučinić.
 
Predstavnik studenata Demir Hodžić kazao je da su svi Lukšićevi sagovornici bili svesni da su tamo u ime deset hiljada građana koji su bili na prethodnom protestu.
 
– I ne samo njih, već i onih koji nisu izašli na protest, a koji će sigurno doći na sledeći koji pripremamo – kazao je Hodžić.
 
Lukšić je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da je na sastanku ponudio adekvatan i sistemski odgovor na probleme građana, kao i da radnički protesti prete da uspore evropske integracije Crne Gore.
 
– Ukoliko moj predlog nije za njih prihvatljiv, više nismo u zoni ekonomsko-socijalne tematike, nego u zoni politike – kazao je Lukšić i poručio sagovornicima da, u tom slučaju, treba da se politički profilišu i oprobaju na izborima.
 
Premijer je kazao da će Vlada, bez obzira na to što nije postignut dogovor, realizovati njegov plan za amortizaciju poskupljenja – da se prošire subvencije i EPCG uputi sugestija da se odnos skupe i jeftine struje, sa jedan naprema dva, poveća na jedan naprema tri, kao i da se računi redovnih platiša subvencionišu sa deset umesto sa pet procenata.
 
– Na sednici Vlade u četvrtak ću zadužiti Ministarstvo ekonomije da angažuje revizora da preispita poslovanje EPCG, i iniciraću razgovor sa vrhovnim državnim tužiocem da se sve ovo što se čuje na račun EPCG i drugih uzme u obzir – kazao je Lukšić.
 
Premijer je dodao da je već dao zaduženje da se „vidi može li se dobiti međunarodna ekspertska podrška za nezavisni tim koji će uporediti način rada našeg regulatora sa ostalima“. Lukšić je najavio i da će, u najkraćem roku, tražiti od Skupštine da organizuje raspravu i ispita odgovornost članova Regulatorne agencije za energetiku, čije razrešenje je traženo na prethodnom protestu.
 
Ukoliko se utvrdi, kako je rekao, da su odluke donete pogrešno, usledilo bi njihovo preispitivanje i refundiranje sredstava. Lukšić je kazao da Vlada ne može izaću u susret zahtevima protestanata za smanjenje cene struje, jer to znači subvencioniranje bogatih, odnosno onih koji mogu da plaćaju račune.
 
Lukšić je negirao „teze koje su mu prikačene“ poslednjih dana – da zataškava aferu „Telekom“, ponižava građane obraćanjem putem interneta, da im poručuje da se snađu i da podržava tajkune. Veruje da se to radi sa ciljem da se podgreje atmosfera iako „nijedna od tih teza ne stoji“.