Švajcarska predala SAD šifrirane podatke o mogućim utajama poreza

PinterestFacebookTwitterShare

Švajcarska je predala vlastima SAD-a šifrirane podatke o bankarskim službenicima koji su opsluživali američke klijente za koje se sumnja da su izbegavali plaćanje poreza, ali će ključ za njihovo dešifriranje dostaviti tek posle razrešenja poreznog spora sa SAD-om, saopštilo je danas ministarstvo finansija Švajcarske.

Švajcarske banke predale su desetine hiljada stranica šifriranih podataka o svojim poslovima u SAD-u, uključujući imena savetnika klijenata, izjavio je portparol ministarstva.

Do transfera podataka je došlo pošto su švajcarski mediji objavili da su američke vlasti odredile 30. januar kao krajnji rok za dostavljanje podataka o off-shore biznisu švajcarskih banaka, uključujući Credit Suisse i upozorile da bankama, u protivnom, preti izvođenje pred sud, preneo je Reuters. Credit Suisse je početkom novembra odlučila da preda vladi Švajcarske podatke o bogatim Amerikancima sa tajnim računima u toj banci.

„Dešifriraćemo podatke tek kada nađemo rešenje sa SAD-om koje se tiče svih spornih banaka“, rekla je ministarka finansija Evelin Vidmer-Šlumf u intervjuu švajcarskoj televiziji.

Švajcarska već oko pola godine vodi pregovore sa SAD-om, sa ciljem obustavljanja istrage protiv 11 švajcarskih banaka u zamenu za isplatu velikih kazni i transfer imena američkih klijenata koji se sumnjiče za utaju poreza, ali takođe nastoji da obrani svoju tradiciju bankarske tajnosti.

Princip najstrože tajnosti uloga, koji je pomogao Švajcarskoj da postane najveći svetski off-shore bankarski centar, s aktivom od dve milijarde dolara, postao je predmet ozbiljnog preispitivanja posle finansijske krize, kada su vlasti pogođenih zemalja otpočele borbu protiv izbegavanja plaćanja poreza.

Hitnost postizanja sporazuma sa SAD pojačana je prošle nedelje kada je najstarija švajcarska   banka Wegelin najavila da prodaje svoje poslove, uključujući one u SAD-u, zbog pritiska američkih istražitelja nakon što su njena tri saradnika okrivljena za prodaju usluga bogatim američkim klijentima, vezanih za utaju poreza.