EPS i JKP „Naissus“ potpisali ugovor o gradnji četiri mini hidroelektrane

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ i JKP „Naissus“ potpisali su danas ugovor o projektovanju i izgradnji četiri mini hidroelektrane, a proizvedena struja u njima podmirivala bi potrebe niškog komunalnog preduzeća, dok bi višak bio usmeren u sistem EPS-a.


Mini hidroelektrane biće izgrađene na lokacijama Koritnica, Divljana, Vinik i Čupljenik, a proizvodiće pet megavata struje godišnje, što bi bilo dovoljno za potrebe 150 domaćinstava.

Izvršni direktor za obnovljive izvore energije EPS-a Vladimir Ðorđević, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da očekuje da prvi kilovati u ovim mini hidroelektranama budu prozivedeni u trećem kvartalu 2013. godine.

– Vrednost ukupne investicije iznosi 950.000 EUR, učešće dva preduzeća je po 50%, a investicija bi se isplatila za šest do sedam godina – rekao je Ðorđević.

On je dodao da je plan EPS-a da sa partnerima u Nišu radi na prozivodnji solarne energije.

Ðorđević je podsetio da je Vlada Srbije još pre dve godine svojim uredbama predvidela stimulacije za ovakve izvore energije i ovakvu vrstu objekata.

Direktor JKP „Naissus“ Aleksandar Mitić objasnio je će se energija prozivoditi iskorišćavanjem pritiska vode u cevovodima ispod vodovodnog sistema, koja je do sada beskorisno rasipana.

Vršilac dužnosti direktora privrednog društva „Jugoistok“ Dragan Milentijević ukazao je da je ovo prvi projekat ovakve vrste u Srbiji.

Poslanik Boško Ristić je naveo da ovo može biti dobar primer i dobar model za ponašanje i drugih javno komunalnih preduzeća u Srbiji.