Organsko, može biti srpski brend

PinterestFacebookTwitterShare

Ukupna površina zemljišta pod organskom proizvodnjom u Srbiji iznosi oko 3.000 hektara, a njome se bavi 77 registrovanih proizvođača.


Vladimir Filipović iz Instituta „Tamiš“ istakao je da Srbije ima sve uslove da postane jedan od evropskih lidera u proizvodnji organske hrane.

„U Rumuniji je za tri godine utrostručen broj onih koji su uključeni u proces organske proizvodnje, a njen izvoz organskih proizvoda u 2010. godini iznosio je 100 miliona evra“, rekao je Filipović i dodao da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo veću podršku organskoj proizvodnji. 
 

Svetlana Roljević iz Instituta za ekonomiku privrede navela je, da je u Srbiji količina biomase sa 12, 6 miliona tona pala na 9,97 miliona, kao i da je njen sastav promenjen. 
 

Govoreći o biološkoj rekultivacijji degradiranog zemljišta u Srbiji, profesorka Fakulteta za biofarming Gorica Cvijanović objasnila je da taj postupak podrazumeva unošenje organskih i mineralnih materija kako bi se u zemljištu povećao nivo organske materije. 
 

„To je postupak koji dugo traje ali je neophodan u transformaciji degradiranog zemljišta u plodno“, rekla je ona i dodala da „bez zdravog zemljišta nema održivog razvoja“.