Poljoprivrednici traže kontinuitet subvencija

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženja poljoprivrednika, članice Asocijacije poljoprivrednika su na sastanku Upravnog odbora, koji je održan 31.1.2012. godine u Novom Sadu potvrdili odluku da i ove godine zahtevaju kontinuitet svih subvencija, koje su do sada bile višegodišnja praksa i koje su u proteklom periodu uticale na povećanje obima proizvodnje i modernizaciju svih grana poljoprivrede.

– Naši stavovi i predlozi za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje su u decembru prošle godine prosleđeni ministarstvu poljoprivrede, ali odgovor nismo dobili – kaže se u saopštenju.

Predlog da se ratarska proizvodnja subvencioniše kroz premiju po kilogramu je neprihvatljiv za poljoprivrednike, članove Asocijacije, jer taj vid subvencionisanja ide u korist prerađivača, kojima se stvara mogućnost da spuste otkupnu cenu žitarica i industrijskog bilja. Kada je reč o podršci stočarske proizvodnje subvencije je potrebno davati, ne samo za premiju za mleko i umatičenu kravu, već i za druge grane stočarstva, koje su do sada bile zapostavljene.

Kontinuitet svih mera podrazumeva i nastavak sprovođenja Nacionalne strategije za ruralni razvoj 2011-2013. godine – poruka je Asocijacije poljoprivrednika, koju je potpisao predsedavajući Upravnog odbora Miroslav Kiš.