Norveški losos ne uspeva u Užicu

PinterestFacebookTwitterShare

Norveška kompanija „Euro BB“, koja odavno planira da u Užicu otvori fabriku za filetiranje morske ribe, blizu je odluke da odustane od investicije.


Razlog je, kako poručuju, ponašanje države koja, iako je obećala kredit za pokretanje proizvodnje, još ne odobrava novčanu pozajmicu.

Uslova za kredit nema, uzvraćaju iz Fonda za razvoj, jer Norvežani nisu priložili validnu dokumentaciju.

„Ne budu li se stvari uskoro pomerile sa mrtve tačke, definitivno ćemo dići ruke od ulaganja“, poručuje Užičanin Branislav Jezdimirović sa norveškim pasošem, jedan od vlasnika „Euro BB“, kompanije u kojoj glavnu reč vodi skandinavski biznismen Rolf Bon.

Pre dve godine Norvežani su obelodanili ambicije da u Užicu otvore pogon u kome bi se prerađivalo 11.000 tona lososa godišnje. Najavu da se ulaganja procenjuju na tri miliona evra, čijom realizacijom bi bilo otvoreno 250 radnih mesta, raširenih ruku dočekala je država, pa je maja 2010. potpisan memorandum o razumevanju. Tim aktom, kaže Jezdimirović, dogovoreno je da država kroz Fond za razvoj odobri kredit od tri miliona evra. 
 

„U međuvremenu smo procenili da nam ne treba sav novac, već samo 800.000 evra jer smo ostatak hteli da uložimo sami. Septembra 2011. smo podneli zahtev za kredit i kao garanciju položili 9,5 hektara zemlje u Feketiću, procenjene na 1.236.000 evra. Dakle, dali smo hipoteku 50 odsto vredniju od kredita. Pet meseci je prošlo od tada, a još nismo dobili odgovor“, priča Jezdimirović. 

„Euro BB“ je prošlog leta obezbedio halu, pogon propale štamparije Rujno u naselju Bela Zemlja. Na licitaciji je prihvaćena ponuda od 15,1 milion dinara. 
 

„Nadajući se da će sve teći po dogovoru, i da ćemo ostatak novca namiriti sredstvima iz kredita, dali smo milion dinara kao avans za halu. U međuvremenu je istekao rok da isplatimo celu sumu. Uloženi novac je propao, a objekat je vlasništvo države. Izgubili smo i više od 100.000 evra na razna putovanja i dovođenje tehnologa iz Norveške i Islanda“, objašnjava Jezdimirović. 
 

Kako kažu u Fondu za razvoj, zahtev „Euro BB“ za dobijanje kredita nije uopšte ni razmatran. „Problem su neodgovarajuća hipoteka i dokumentacija koja nije validna. Zemljište na koje su dali hipoteku nije u njihovom vlasništvu, već trećeg lica iz inostranstva. Nije navedeno ni u koje svrhe će uložiti traženi novac, zbog čega predmet nije ni išao na sednicu Upravnog odbora“, objašnjavaju u Fondu za razvoj. 
 

Za 12 godina Užice nije uspelo da privuče nijedan evro stranog kapitala od direktnih investicija. „Posredovao sam između ‘Euro BB’ i države i sve što mogu da kažem je da se nalazimo u pat poziciji. Problem su garancije za kredit, a ukoliko se on prevaziđe, grad će poštovati preuzete obaveze“, kaže gradonačelnik Užica Jovan Marković.