Isključenja struje u Pjongjangu na -19 stepeni Celzijusovih

PinterestFacebookTwitterShare

Glavni grad Severne Koreje suočen je s najgorim manjkom struje poslednjih godina, upravo kada novo rukovodstvo preuzima vlast u osiromašenoj zemlji i nastavlja sa grandioznim građevinskim projektima kako bi ove godine obeležili 100. godišnjicu rođenja svog osnivača Kim Il Sunga.

Diplomata na službi u Pjongjangu, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je grad od tri miliona stanovnika i sedište vladajuće elite, svakodnevno doživljava višečasovna isključenja struje dok su zimske temperature daleko ispod nule.
 
– Ambasade i oni koji imaju generatore koriste ih većinu vremena kako bi nadoknadili loš kvalitet i ograničenja struje i mogu da vam kažem da je to glavna tema razgovora. Mi svakako cenimo da ima mnogo više mraka na ulicama i stambenim četvrtima uveče nego pre, tokom perioda žalosti (za Kimom) – rekao je diplomata koji je upravo došao sa Severa, prenosi Rojters.
 
Mladi Kim Džong Un je proglašen za novog „Vrhovnog vođu“ zemlje posle smrti Kim Džong Ila u decembru. Nedostatak goriva je dugo hronični problem u Severnoj Koreji koja je pod sankcijama Zapada zbog nuklearnih i raketnih proba.
 
Temperatura u Pjongjangu danas je minus 19 stepeni.
 
Isključenja struje ove zime su se podudarila sa masovnom gradnjom u Pjongjangu kojom, povodom 100. godišnjice rođenja Kim Il Sunga, dede sadašnjeg vođe, želi da se pokaže uspešnost politike i privrede zemlje. Između ostalog trenutno se gradi 100.000 novih stanova u gradu.

Sever se takođe bori s hroničnim nedostatkom hrane. Agencije za hranu Ujedinjenih nacija procenjuju da će ove godine hrana biti potrebna za skoro tri miliona ljudi.