Nova EU donosi staroj 74 mlrd. evra

PinterestFacebookTwitterShare

Dotacije iz evropskih fondova u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj donose starim članicama EU 74 milijarde evra preko dodatnog izvoza.


Njega ne bi bilo bez ulaganja iz evropskog kohezionog fonda, objavilo je poljsko Ministarstvo za regionalni razvoj.
Od svakog evra koje stara evropska petnaestorka uloži u kohezioni fond za razvoj zaostalih i siromašnih regiona u novim članicama vraća se preko dodatnog izvoza 61 cent.

„To je vrlo važno istraživanje jer pokazuje da ulaganja povećavaju izvoz ‘stare’ Unije. Koheziona politika ne samo da pomaže poljskoj i privredama novih članica EU, već ima uticaj i na privredu cele EU“, kazao je zamenik ministra za regionalni razvoj Marceli Njezgoda.

Prema proračunima poljskog ministarstva, stare članice EU će u periodu od 2004, kada su četiri zemlje Višegradske četvorke (V4) ušle u EU, do 2015. godine dobiti posredno preko izvoza natrag 74,69 milijardi evra.

Najviše koristi od tog izvoza ima Nemačka, na koju otpada 43 odsto dodatnog izvoza vezanog za realizaciju projekta finansiranih iz evropskih fondova u zemljama V4.

Pomoć iz evropske kase siromašnim regionima donosi koristi i Holandiji, Italiji i Francuskoj. U slučaju Nemačke, Irske i Luksemburga, preko dodatnog izvoza i poslova vraća im se više sredstava nego što ulazu u kohezioni fond.

„Poljska dobija važan argument u diskusiji o budućem budžetu da koheziona politika donosi razvoj celoj Uniji“, kazao je poljskoj televiziji zamenik ministra za regionalni razvoj Konrad Njiklevič.