Belgija prva u zoni evra potonula u recesiju

PinterestFacebookTwitterShare

Belgija je prva članica zone evra koja je zvanično skliznula u recesiju u drugoj polovini 2011, po drugi put za tri godine, otvarajući put očekivanom slabljenju tog monetarnog bloka u celini u 2012, saopštila je danas Narodna banka te zemlje.
 
Bruto domaći proizvod (BDP) te šeste po veličini ekonomije u evrozoni opao je 0,2 odsto u četvrtom kvartalu, posle slabljenja od 0,1 odsto u periodu juli-septembar, prenela je agencija Rojters. Ekonomisti recesiju definišu kao dva uzastopna kvartala slabljenja.
 
Belgijska ekonomija je u četvrtom tromesečju ojačala 0,9 odsto na godišnjem nivou, a u celoj 2011. je ostvarila rast od 1,9 odsto. Belgiju često smatraju prethodnikom onoga što će se desiti u evrozoni gde se mnoge ekonomije već kreću ka recesiji, pogođene dužničom krizom i talasom strogih mera štednje sa ciljem suzbijanja te krize.
 
Pokazatelji za četvrto tromesečje u evrozoni, koja je ojačala svega 0,2 odsto u trećem kvartalu, biće objavljeni 15. februara. Ispitivanje Rojtersa pokazuje da će ekonomija evrozone u celini ove godine pretrpeti pad od 0,3 odsto. Ekonomisti ocenjuju da nije iznenađenje što je recesija u Belgiji potvrđena i ukazuju da je slabljenje od 0,2 odsto u četvrtom kvartalu čak nešto manje nego što se očekivalo. 
 
Takođe je malo onih koji predviđaju bilo kakvo poboljšanje u prva tri meseca ove godine, naročito posle uvođenja strogih mera štednje u decembru čiji je cilj ušteda 11,3 milijarde evra (14,8 milijardi dolara). U drugom kvartalu se, pak, očekuje rast, čija će stopa zavisiti od “zdravlja” trgovinskih partnera Belgije, s obzirom da ta zemlja spada među najotvorenije ekonomije na svetu.