Kačarevo spremno za Slaninijadu

PinterestFacebookTwitterShare

U banatskom selu Kačarevo privode se kraju pripreme za predstojeću 25. Slaninijadu. Svinje su zaklane, napravljene kobasice, a, kako kažu meštani, i slanina je upravo izvađena iz salamure i stavljena da se suši.
 
I u domaćinstvu Dotlić u selu Kačarevu cela porodica je angažovana na pripremama za Slaninijadu.
 
„Slanina u salamuri treba da stoji najmanje 21 dan. So odradi svoje, a na nama je da čekamo da prođe mraz i onda da naložimo vatru u pušnici“, priča Nikola Dotlić.
 
Prerada ovde nije aktuelna samo zimi, već tokom cele godine. Dotlići prave i sir, roluju piletinu i sve to prodaju po narudžbini mnogim Beograđanima, a tako je i u drugim domaćinstvima. Pripremljeno je oko 100 ležajeva, prenoćište košta od 500 do 700 dinara, i to je još jedan plus u porodičnom budžetu.
 
„Kod nas dolaze mnogobrojni gosti iz okolnih zemalja, bivših jugoslovenskih republika, Francuske… Odsedaju i učesnici i turisti kojima se ne isplati da se vraćaju kući i ponovo dolaze sledeći dan“, kaže Marta Stoičov iz turističkog kluba „Slaninijada“.
 
Zahvaljujući Slaninijadi, za Kačarevo su čuli i van granica naše zemlje, a selo je napredovalo u poljoprivrednom, ekonomskom i turističkom smislu. Meštani više ne napuštaju selo.
 
„Naši domaćini vipe ne prodaju živu stoku po niskim cenama, već je gaje za sebe, pripremaju meso, sada prodajemo i preko Interneta. Na taj način zarađuju barem preko zime, da plate komunalije, grejanje i slično“, kaže Nenad Šaletić iz turističkog kluba „Slaninijada“.
 
Za 25. Slaninijadu već je prijavljeno dvadeset i pet velikih industrijskih proizvođača i više od sto individualnih. Posetioce očekuju ukusni zalogaji, interesantna takmičenja i kulturno-umetnički program. Kačarevci se nadaju da će doći, kao i prethodnih godina, oko 100.000 ljudi.