Mrkonjić: Srbija se možda uključi u gradnju nuklearke Belene

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar Milutin Mrkonjić razgovarao je sa delegacijom ruske korporacije za atomsku energiju Rosatom o učešću Srbije u izgradnji nuklearke Belene u Bugarskoj.

„Postoje značajne perspektive srpsko-ruske saradnje u oblasti nuklearne energije, kao i naša velika zainteresovanost da aktivno učestvujemo u rusko-bugarskom projektu, izgradnji nuklearne elektrane ‘Belane’ u Bugarskoj,“ rekao je Mrkonjić.

On je ukazao da postoji i velika potreba za zajedničkom proizvodnjom lekovitih izotopa u saradnji te ruske korporacije i Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić ukazao je da je saradnja Srbije i Rusije jedan od osnova celokupnog privrednog razvoja naše zemlje, naročito u oblasti energetike.

„I pored toga što postoji moratorijum na izgradnji nuklearnih centrala u našoj zemlji ne postoji zabrana istraživanja, ulaganje u kadrove i razvijanje ostalih aspekata na ovom veoma značajnom poslu i razvoju korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Vidim mogućnost saradnje u oblasti naučnih istraživanja, realizacije projekta akceleratora ‘Nikola Tesla’. Taj projekat ima višeslojni značaj za osvajanje znanja u ovoj oblasti, pogotovo što je reč o proizvodnji radioizotopa koji imaju ogromnu primenu u dijagnostici,“ rekao je Škundrić.

On je ukazao da Srbija ima velike mogućnosti da izgradi reverzibilne hidroelektrane, čiju energiju mogu da koriste nuklearna postrojenja u okruženju.

Zamenik generalnog direktora JP „Rosatom“ Kiril Komarov naglasio je da je Rusija spremna da u veoma kratkom roku investira u različite projekte u toj oblasti, s obzirom da postoje konkretni planovi, ali i potreba da se na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji sa Institutom „Vinča“ intenziviraju i konkretizuju predloženi pravci zajedničkog delovanja.

„Svetska realnost je da se veliki investicioni projekti mogu uspešno realizovati samo u partnerskom odnosu, a Srbija kao naš istorijski i osvedočeni prijetelj ne sme da propusti priliku da zauzme značajnu poziciju. Iskreno, mi Srbiju vidimo u našem društvu, kako bismo još kvalitetnije realizovali sve započete poslove,“ kazao je Komarov.