Otpad iz klanica biće značajan izvor prihoda

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija ima velike troškove u uklanjanju otpada iz klanica, koji bi mogao da bude znacajan izvor prihoda, ako bi se iskoristi za proizvodnju biogasa, organskog đubriva, ili za pravljenje hrane za životinje, rečeno je na današnjoj konferenciji u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Povodom realizacije projekta ‘Upravljanje otpadom u klanično-prerađivačkoj industriji u Srbiji’ čiji je cilj poboljšanje tretmana klaničnog otpada na bazi norveške tehnologije i iskustva, u radu konferencije, između ostalih, učestvovali su potpredsednik PKS Miroslav Miletić i ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag.

Projekat je pokrenula PKS u saradnji sa ambasadom Norveške i norveškom agencijom IDN.

Miletić je rekao da u svetu raste interesovanje za iskorišćavanje nejestivih sporednih proizvoda iz poljoprivrede i prehrambene industrije, a procene govore da se u Srbije napravi oko 250.000 tona ove vrste otpada na godišnjem nivou.

On je dodao da je uklanjanje i iskorišćavanje životinjskog otpada odraz razvoja nauke i tehnologije u sprečavanju nastajanja bolesti ljudi i životinja, ali je važna i uloga u saniranju i zaštiti životne sredine.

Prema propisima Srbije, koji su harmonizovani sa propisima EU, najcelishodniji put sanacije sporednih proizvoda životinjskog porekla koji nisu namenjeni za ljudsku potrošnju je njihovo sakupljanje i iskorišćavanje za proizvodnju hrane za životinje, hemijsku industriju, biogas ili biodizel, što zavisi od strukture sirovine, opreme i tehnologije, istakao je Miletić.

U radu današnje konferencije učestovali su i predstavnici Uprave za veterinu Sektora za zaštitu prirodnih resursa u Ministarstvu životne sredine, Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivrdu PKS kao i predstancii norveške agencije IDN, lokalnih samouprava i kompanija.