Od duvana se najviše puni budžet

PinterestFacebookTwitterShare

Januar nikad bolji, bio bi kratki rezime Poreske uprave kada je u pitanju naplata javnih prihoda. Prvi mesec je, kažu poreznici, oborio sve rekorde i očekivanja. Plan je premašen za 9,7 odsto, a najveći neočekivani prihod stigao je od akciza koje su veće za petinu u odnosu na projekcije.
 
Prošlog meseca manje je naplaćeno jedino od poreza na dohodak – 40 miliona dinara manje, što je 1,4 odsto.
 
– Naplaćeno je 52,4 milijarde javnih prihoda, 4,6 milijardi dinara više od projekcije – kaže Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave. – Ovo su ubedljivo najbolji rezultati u januaru od kada postoji Poreska uprava. To dovodimo u vezu sa objavljivanjem spiska najvećih dužnika i nastavićemo, kvartalno, da objavljujemo njihova imena. Veliki broj preduzeća je izmirio dugovanja, ali prave efekte vidimo kroz bolju naplatu.
 
Kada se januarski rezultat poredi sa istim periodom prošle godine, domaćeg PDV-a je naplaćeno 2,3 milijarde dinara manje, što je oko 21,9 odsto. Isto poređenje otkriva i da smo ovu godinu započeli u mnogo gušćem duvanskom dimu, jer su prihodi od akciza na duvanske proizvoda iz uvoza više nego udvostručeni, 676 miliona dinara. Prihod od domaćih cigareta porastao je za 12,8 odsto i iznosio malo više od deset milijardi dinara. I naftni derivati su doneli 18 odsto više prihoda.
 
– Širi spisak poreskih dužnika objavićemo kako zakon i predviđa krajem marta, početkom aprila – najavio je Radosavljević. – Kamata čini veliki deo tog duga. Čujemo zahteve mnogih udruženja, taksista i preduzetnika, da se ponovo odobri otpis kamata, kao što je to bilo moguće 2008. godine.