Doboj: Nelegalni priključci na toplovod doneli nevolju

PinterestFacebookTwitterShare

Sanitarna inspekcija izdala je rešenje po kojem se zabranjuje upotreba vode u jednom od solitera u centralnoj gradskoj ulici Đenerala Draže, zbog povećanog prisustva amonijaka u vodovodnim cevima.
 
To su pokazale dvostruke analize Higijenskog zavoda za zaštitu zdravlja RS, zbog čega se ponovo otvorila rasprava o kvalitetu vode koju piju Dobojlije.

U ispravnost vode posumnjali su stanari, koji su samoinicijativno odneli vodu na analizu. Posle pozitivnog nalaza, usledila su obraćanja Gradskom vodovodu i inspekciji, koji su službeno proverili valjanost vode. Ponovljenim nalazom u stanovima na tri, od ukupno 16 spratova solitera, ustanovljena je povećana koncentracija amonijaka u vodi, zbog čega je inspekcija stavila zabranu za korišćenje vode za piće i kuvanje.
 
Međutim, uzorak vode uzet u šahtu ispred solitera bio je negativan, pa se veruje da je krivac za zagađenje nedozvoljeno priključenje bojlera u kupatilima na sistem centralnog grejanja. Prema pokazateljima Tehničke službe Gradske toplane, u Doboju trećina od ukupno sedam hiljada korisnika centralnog grejanja neovlašteno je na toplovodni sistem priključila i bojlere, praveći na taj način značajne troškove u ovom javnom preduzeću.

Kao glavni krivci za krađu tople vode, a time i umanjenje kvaliteta grejanja, u Toplani su označili zanatlije, koji nagovaraju vlasnike stanova da radi uštede struje za zagrevanje bojlere priključe na toplovodni sistem.

– Voda iz toplovodnih cevi je bakteriološki i hemijski neispravna. Toplana ne koristi vodu iz gradskog vodovoda, već industrijsku, koja je pripremljena na taj način da joj se dodaju hemikalije trinatrijum-fosfat, natrijum-hidroksid i hidrozin, koji je naročito toksičan – javno su upozoravali iz Gradske toplane u Doboju.