MMF danas u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže danas u Beograd na razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije, potvrđeno je Tanjugu u kancelariji stalnog predstavnika Fonda.

U razgovorima predstavnika Misije MMF i Vlade Srbije trebalo bi da budu razjašnjene sve nedoumice o aranžmanu iz predostrožnosti i budžetu za 2012.

Stalni redstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik najavio je ove nedelje da će sa predstavnicima Vlade u Beogradu biti razgovora o načinima da budu otklonjena odstupanja od dogovorenog nivoa budužetskih garancija i zaduživanja države u 2012.

Lisovolik smatra da Srbija ima malo prostora za menjanje dogovorene politike, a ukoliko želi da ide putem održivog rasta to može da joj bude veliki problem. Lisovolik je upozorio da su nova zaduživanja Srbije u budžetu u 2012. planirana za više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad dogovorene granice, što je oko 300 miliona evra (oko 30 milijardi dinara).

Uz podsećanje da je krajem decembra prošle godine završena prva revizija aranžmana iz predostrožnosti i da je u januaru 2012. trebalo da usledi ocena te revizije, Lisovolik je rekao da je odluka o tome odložena, jer se Vlada Srbije nije držala dogovora u delu koji se odnosi na planirani nivo javnog duga koji ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP, a odstupljeno je i od dogovorene visine deficita budžeta.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić ove nedelje je izrazio uverenje da će prilikom razgovora s delegacijom MMF biti razjašnjene sve nedoumice oko aranžmana iz predostrožnosti i budžeta za 2012., dok guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić smatra da je taj aranžman u interesu Srbije, pogotovo u 2012. koja nosi niz neizvesnosti na međunarodnom ekonomskom i političkom planu i predstavlja izbornu godinu u Srbiji.

Kancelarija MMF u Beogradu saopštila je 20. januara da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena, jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.