Facebook na berzi, očekuje se 5 mlrd $

PinterestFacebookTwitterShare

Facebook, najveća svetska društvena mreža, prvi put od osnivanja ponudiće svoje akcije na berzi, saopštila je ta američka kompanija.

Popularna društvena Internet mreža, koju je pre osam godina osnovao Mark Zakerberg, očekuje da će inicijalno prikupiti oko pet milijardi dolara. Ukoliko se to ostvari, biće to najviše novca na javnoj ponudi za neku internet kompaniju.

Poslednji veliki igrač na polju interneta koji je to učinio bio je Google, kada je priliko izlaza na berzu 2004. godine na početku prikupila 1,9 milijardi dolara.

Investiciona banka Morgan Stanley prva će ponuditi deonice, dok će na drugom mestu biti Goldman Sachs i J.P. Morgan. Očekuje se da će procedura provere dokumentacije podnete za izlazak na berzu potrajati nekoliko meseci, pa se prodaja deonica očekuje u maju.

Zakerberg, jedan od tvoraca i izvršni direktor Facebooka, ima 27 godina. Facebook je napravio zajedno sa svojim kolegama studentima dok je studirao na Harvardu. Procenjuje se da njegovo lično bogatstvo vredi 17,5 milijardi dolara.

Preliminarni prospekt Facebooka otkrio je i neke vrlo zanimljive detalje o poslovanju kompanije. Naime, Facebook je lani ostvario okruglih milijardu dolara neto profita, što predstavlja skok od 65 posto u odnosu na 2010. Istovremeno, prihodi su otišli čak 88 posto na 3,7 milijardi dolara. Kompanija je 2011. završila sa 3,9 milijardi dolara gotovine.