EU parlamentarci: Štednja samo za građane, ne i za nas

PinterestFacebookTwitterShare

Očigledno je da evropski političari koji već nekoliko meseci apeluju na građanstvo da prihvati rigorozne mere štednje koje se sprovede u zemljama EU, misli upravo samo na građanstvo, ali ne i na njih same. Portal Index.hr prenosi tekst belgijskog lista The Parlament koji govori o tome.
 

 
“Kao i nebrojeno mnogo puta dosad, opet se pokazalo da su poslanici u Evropskom parlamentu spremni održati propoved o potrebi štednje svima osim sebi samima. Ove brojke pokazuju odvratnu zloupotrebu novca poreznih obveznika. Neka ih bude sram”, rekla je za belgijski list Marta Andreasen, poslanica euroskeptične stranke UKIP u Evropskom parlamentu, nakon što su otkrivene cifre koje neki poslanici troše na poluslužbena putovanja, za kojima uopšte nema potrebe.

Andreasen, bivša šefica EU računovodstva, javno je objavila skandalozne podatke nakon što je prošle nedelje evropski sekretar za budžetsku disciplinu, Januš Levandovski, apelovao na poslanike EU-a da javno objave troškove i pokažu građanima da je EU posvećena redukovanju troškova svoje administracije.

Međutim, brojke su pokazale sve samo ne to. Briselski magazin The Parlament navodi samo nekoliko primera koji odmah upadaju u oči. Među takvima je i putovanje afričko-pacifičke parlamentarne delegacije u Kinšasu, koja je trajalo osam dana, a porezne obveznike je stajalo preko milion evra. Tačnije, 20.511 evra po glavi svakog od 50 članova delegacije. Ista delegacija sedam dana je boravila i na Tenerifama, a potrošili su 11.000 evra po glavi.

Nekoliko je stvari koje su sporne u ovim putovanjima. Za početak, reč je o poluslužbenim putovanjima širom sveta čiji je prvenstveni cilj razvijanje boljih međusobnih odnosa između poslanika i saradnja s drugim političkim organizacijama. “Ove avanture su uvreda za porezne obveznike. Čak i kada je finansijska kriza već debelo bila u jeku 2010. godine, poslanici su se nagrađivali sa samodopadnim i uglavnom beskorisnim delegacijskim posetama Meksiku, Sejšelima, Kongu i sličnim egzotičnim destinacijama”, kazala je Andreasen u saopštenju u kojem je otkrila prave troškove tih putovanja.

“Čak su i cene putovanja unutar EU bile astronomske. Apartman u Ritz hotelu u Londonu košta ogromnih 540 evra za noć. Možete onda zamisliti koje je obilje dočekalo evroparlamentarce u Rimu, gde su dnevni hotelski troškovi iznosili 1,619 evra po glavi poslanika tokom sedmodnevnog putovanja”, kaže Andreasen.

Nakon što je istina izašla u javnost, Levandovski bi mogao zažaliti što je postavio pitanje o najskupljim putovanjima i ostalim troškovima. “Vrlo je važno da nastavimo da demonstriramo kako se evropske institucije ponašaju odgovorno s obzirom na teške ekonomske okolnosti“, rekao je Levandovski pre nego što stigao izveštaj koje je u startu demantovalo njegova očekivanja.

Centralna kancelarija Evropskog parlamenta zloglasan je po svojoj zatvorenosti kada je reč o otkrivanju svojih troškova, ponajprije zbog straha da bi to moglo narušiti reputaciju institucije. Stvarno ne znam što ih je to spopalo pa da otvoreno pitaju za stvarne troškove”, zaključila je Andreasen za The Parlament.