Zbog predostrožnosti ugašen reaktor

PinterestFacebookTwitterShare

U nuklearnoj elektrani San Onofre u južnoj Kaliforniji ugašen je jedan od dva reaktora nakon što je uočeno curenje u cevi parnog generatora.
 
Reuters prenosi da jučerašnji incident nije predstavljao opasnost za javnost kao ni za same radnike nuklearke. Reaktor koji proizvodi 100 megavata struje, ugašen je oko 17.30 sati po lokalnom vremenu iz mere predostrožnosti, a biće isključen nekoliko dana.
 
Žil Aleksander, portparol firme “Južna Kalifornija – Edison”  opisao je sporno curenje  kao “zanemarivo” i dodao da su ga prvo uočili senzori, te da se dogodilo u zatvorenom sistemu kojim voda cirkuliše između reaktora i cevi parnog generatora.
 
Da bi se ugašeni reaktor u potpunosti ohladio, potrebno je 12 časova, zato  bi inspekcija u područje u kojem se curenje dogodilo trebalo da uđe tek danas. Preostali reaktor već je ranije deaktiviran zbog redovnog punjenja gorivom i tehnološkog unapređenja. Ustanova ima obilne zalihe električne energije, koju kupuje od nezavisnih proizvođača, pa su zato reaktori van funkcije ali neće doći do smanjenja isporuke potrošačima.
 
Oba reaktora u nuklearki San Onofre proizvode količinu struje koja je dovoljna za snabdevanje 1.4 miliona domaćinstava.