EPS prestaje sa uvozom struje 2015.

PinterestFacebookTwitterShare


Elektroprivreda Srbije planira da poveća ulaganja u proizvodnju i infrastrukturu , pa da već od 2015. godine prestane sa uvozom struje,  izjavio je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

 
On je na konferenciji za novinare kazao da se od 2011. do 2020. očekuje rast potrošnje električne energije u Srbiji od 14 odsto, ali da će EPS obezbediti sigurno i kvalitetno snabdevanje potrošača zahvaljujući ulaganjima. EPS je od 2008. do 2011. prosečno investirao više od 500 miliona evra godišnje i planira gradnju proizvodnih kapaciteta, kazao je Marković.

On je podsetio da EPS planira gradnju Termoelektrane Kolubara B s partnerima iz Italije. Vrednost te investicije premašuje milijardu evra, dodao je on. „Odabran je finasijski konsultant i sad se pregovara s bankama o kreditu za osnivanje zajedničke kompanije EPS-a i Edisona“, kazao je Marković.

Marković je kazao da su u pripremi i ulaganja s kineskim kompanijama, 1,6 milijardi evra, u gradnju Termoelektrane Nikola Tesla B3 i 600 miliona evra u otvaranje ugljenokopa Radljevo. Takođe, u planu je gradnja pet hidroelektana na Velikoj Moravi, projekat vredan 360 miliona evra, kao i zajednička gradnja 10 hidrolektrana na Ibru sa Italijanima, vrednih 290 miliona evra. Realizacija tih projekata očekuje se od 2013.

Prema podacima EPS-a, strani partneri će učestvovati u revitalizaciji hidroelketrane Bistrica, vrednoj 553 miliona evra, koje bi trebalo da počne 2014, dok bi ove godine trebalo da počne gradnja tri hidrocentrale na srednjem toku Drine, vrednosti 410 miliona evra. U pripremi su i ulaganja sa stranim partnerima u četiri hidroelektrane na gornjem toku Drine, uz investiciju od 217 miliona evra i Termoelektranu-toplanu Novi Sad, vrednu 320 miliona evra, kazali su u EPS-u i dodali da bi ti projekti trebalo da krenu 2012.

Kako su naveli u EPS-u, sledeće godine je u planu i realizacija projekta reverzibilne hidroelektrane na Dunavu Đerdap 3, čija je prva faza vredna 400 miliona evra.