Kako šefovi shvataju vaše „To nije moj posao“

PinterestFacebookTwitterShare

Vaše odbijanje da određene zadatke izvršite, ma koje prirode oni bili, vaši šefovi tumačiće kao nezainteresovanost, pa na taj način samo sebi pravite problem, upozoravaju stručnjaci.

Jedina situacija u kojoj možete reći: “To nije moj posao” je ako vas poslodavac zatraži da očistite toalet. U suprotnom, aroganciju i frustraciju ostavite po strani i izbacite je na terenu za tenis ili mali fudbal, savet je stručnjaka za karijere.

– U današnje vreme firme trebaju višestruko talentovane pojedince koji želju za probijanjem vešto kombinuju s timskim radom. Traže se oni koji svojim idejama mogu unaprediti firmu i nije im strano raditi stvari koje nisu uvek u opisu njihovog posla, objašnjava menadžerka Trejsi Kešmen.

Šefovi dobro znaju koji radnici su spremni dati sve od sebe, a koji su zapravo prikriveni neradnici. U teškim ekonomskim vremenima nadređeni trebaju ljude na koje istinski mogu računati. Čak i ako niste jedan od strastvenih pojedinaca koji izgaraju za svoj posao, imajte na umu da se uloženi trud uvek vrati, a izbegavanjem dužnosti lako se dospeva na crnu listu.

Ono što ste vi odbili, drugi će odraditi umesto vas, čime od sebe radite višak u svojoj radnoj sredini, upozoravaju stručnjaci za ljudske resurse. Ako mislite da za neki zadatak niste dovoljno kvalifikovani, uvek se možete posavetovati sa šefom i zatražiti od kolege da vam pomogne. Gledajte na to kao na vlastiti izazov.

Druga najveća greška je kriviti kolegu za vlastitu grešku, napominju stručnjaci za karijere. Čak i ako vas ne muči savest zbog tog nekorektnog čina te se uspešno izvučete, istina uvek na kraju ispliva na videlo. A za njom stižu skupe kazne.

Laganje da ste bolesni kad niste trebalo bi izbegavati zato što se uvek nekim čudnim spletom okolnosti sazna da ste negde uživali u šetnji. Šefovi neće imati razumevanja za takvo ponašanje.

U ljudskoj je prirodi prepričavati događaje, ali zločesto iskrivljavanje informacija, izmišljanje i širenje tračeva ponašanje je koje bi trebalo izbegavati na radnom mestu jer se možete suočiti sa šefovim gnjevom.