Srbija ostvarila rekordnu potrošnju struje

PinterestFacebookTwitterShare

Ledeni talas prouzrokovao je rekordnu potrošnju električne energije u Srbiji – skoro 160 miliona kilovat sati, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

 
Potrošnja električne energije u Srbiji juče je bila 159,27 miliona kilovat sati, a na području bez Kosova i Metohije 137,8 miliona kilovat sati, što je takođe rekord.

„Svi raspoloživi proizvodni kapaciteti su na mreži, a kako se očekuje da ledeni talas traje još 10 dana, EPS je spreman da iz sopstvenih kapaciteta i dodatnim uvozom obezbedi sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom“, rekao je pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević.

Od 137,8 miliona kilovat-sati, koliko je potrošeno u Srbiji bez Kosova i Metohije, 94,24 odsto pokriveno je proizvodnjom iz kapaciteta EPS-a, dok je 5,76 odsto obezbeđeno iz uvoza.
 
Manasijević je istakao da je velika proizvodnja EPS-a obezbeđena „veoma dobrom pripremljenošću kopova i termoelektrana, kao i zalihama u akumulacionim hidroelektranama, koje kao dragocene dopune služe za ovako ledene periode“. On je naveo da je u veoma teškim vremenskim uslovima više hiljada radnika EPS-a neprekidno uposleno na održavanju proizvodnje i distribucije energije, formirani su krizni štabovi i organizovana danonoćna dežurstva.

Zbog snežnih padavina i opterećenja na mreži dešavaju se kvarovi, pre svega na distributivnom sistemu, ali monterske ekipe su na terenu i otklanjaju kvarove u što je moguće kraćem roku, naveo je EPS.