NIS započeo istraživanja nafte i gasa u Mađarskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je sa austrijskom kompanijom RAG počela bušenje prve istražne bušotine na Bloku „Kiškunhalas“ u južnoj Mađarskoj.
 
NIS i RAG potpisali su 19. decembra u Beču sporazum o istraživanju nafte i gasa u južnom delu Madjarske, a cilj tog sporazuma je da se udruže investicije i podele rizici u istraživanju energenata.
 
U saopštenju NIS-a se navodi da je za ovu godinu planirano bušenje još dve istražne bušotine, a planirani budžet partnera je oko 10 miliona evra.
 
Dodaje sa da će u slučaju uspešnosti istražnih radova i komercijalnih otkrića ugljovodonika, proizvodnja biti moguća već u 2013. godini.
 
„Planirana dubina bušenja prve bušotine je 2.976 metara, a ukoliko dođe do komercijalnih otkrića konvencionalnih resursa, NIS-u će pripasti 50 odsto udela u budućoj proizvodnji na ovom bloku u oblasti Kiškunhalaš koja se nalazi zapadno od Segedina, dok će operater biti kompanija RAG“, navodi se u saopštenju.
 
Glavni direktor RAG-a Markus Mitereger rekao je ranije da ne može tačno da se kaže koliko ima nafte i gasa u navedenoj oblasti, ali da se na osnovu iskustva može reći da u tom području ima resursa.  Prema ranijim najavama, NIS i RAG će u narednih pet do sedam godina zajedno da ulože sto miliona evra u ovaj projekat, a šanse za pronalaženje nafte i gasa na jugu Mađarske su 80 odsto.
 
Kompanija RAG bavi se istraživanjem i proizvodnjom u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj, a pored istraživanja i proizvodnje ona je jedna od najvećih evropskih kompanija za podzemno skladištenje gasa.