Niš: Strani investitori pokrenuli građevnisku industriju

PinterestFacebookTwitterShare

Dolaskom stranih investitora u Niš, poslednje dve godine širom su se otvorila vrata za lokalnu građevinsku industriju. Neimari su iskoristili šansu, pobeđuju na tenderima i stiču renome pouzdanog partnera. Sa najavom dolaska novih stranih ulagača, u Nišu se nadaju za najmanje 3.000 radnih mesta za građevince, a indirektno i više.
 
Samo prošle godine na izgradnji fabričkih hala radilo je 1.600 građevinaca svih specijalnosti. Da će posla biti i ubuduće, potvrdili su nedavno i gradonačelnik Miloš Simonović i Filip Bej, vlasnik američke kompanije „Clean earth capital“, koji je kupio kompleks bivše kasarne „Bubanjski heroji“. Na izgradnji više objekata na ovoj lokaciji narednih nekoliko godina radiće uglavnom lokalna građevinska operativa.
 
Poslove niškog giganta „Građevinara“, koji više ne postoji, preuzele su druge privatne građevinske kompanije. Hale „Jure“, „Šin Vona“, tržne centre „Brikolaž“ i „Merkator“, izgradila je kompanija „Put-inženjering“, a „Dajtek“ Gradski stadion „Čair“ i druge objekte, preduzeće „MD Gradnja inženjering transport“. Prva firma je angažovala oko 1.000, a druga oko 600 građevinaca, od inženjera i tehničara do tesara, zidara i armirača. Sa kooperantima, taj broj je dvostruko veći.
 
„Sve poslove smo odradili u rekordnom roku i po sistemu ključ u ruke. Strani investitori su više nego zadovoljni. Spremni smo na tržišnu utakmicu”, kaže Srđan Milenović, direktor i vlasnik „Put-inženjeringa“. „Istina, kuburimo sa kvalifikovanom radnom snagom, pa to rešavamo tako što radnike obučavamo kroz rad, uz pomoć naših iskusnih inženjera.”
 
Tako sada u Nišu za građevinske firme posla ima, ali ne i dovoljno stručne radne snage. Iako u Srbiji ima više od 30 škola sa građevinskim smerovima, školovanih građevinskih radnika sa trećim stepenom i dalje nema dovoljno. Statistika pokazuje da je lane sa diplomom zidara, armirača ili tesara iz školskih klupa izašlo tek 70 učenika, a ove godine se za ova zanimanja školuje samo 39 đaka. S druge strane, najveći broj majstora za ova zanimanja ima više od 50 godina.