U Srbiji najjeftiniji kilovati struje u odnosu na region

PinterestFacebookTwitterShare

Građani Crne Gore plaćaju značajnije skuplju struju od Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. U poređenju sa bivšim zemljama SFRJ, po ceni struje za domaćinstva, samo su je pretekle Slovenija i Hrvatska u kojima su prosečne zarade duplo, odnosno za trećinu veće od crnogorske. Da su takve cene potvrđuje poslednji izveštaj Regulatorne agencije za energetiku u kojem su upoređivali prosečnu cenu za domaćinstva sa onim koje plaćaju građani država regiona i članice EU.

Prema zvaničnim podacima i Albanija ima nižu cenu od 6,99 centi po kilovat-satu, bez uračunatog poreza. Poslednji podaci RAE za pretprošlu godinu pokazuju da je crnogorska cena za domaćinstva, koja je tokom 2010. bila niža od sadašnje, veća i od pojedinih evropskih. Cena struje u Bugarskoj je bila 6,94 centa, dok je u Estoniji iznosila 6,74 centa po kilovat-satu.

Da je Crna Gora sa prosečnom platom od 484 eura u vrhu skupoće po ceni struje u regionu, potvrđuju i novi podaci o cenama iz tih zemalja. Najbrojnija domaćinstva od januara plaćaju 7,68 centi kilovat-sat struje, dok one sa jednotarifnim brojilima košta osam centi. Uporedne cene su bez poreza na dodatu vrednost, a kada se uračuna PDV, cena za građane u Crnoj Gori iznosi 8,98 i 9,39 centa.

Portal Analitika je preneo podatke regulatornih agencija, konstatujući da “cena kilovat-sata električne energije u Crnoj Gori ne odskače u poređenju sa zemljama bivše SFRJ”. Prema tim podacima, najskuplju cenu plaćaju građani Slovenije -10,8 centi, gde je prosječna plata 980 eura, i stanovnici Hrvatske – 9,5 centi, sa prosečnom zaradom od 736 eura. Izveštaj RAE pokazuje da je u 2010. u Sloveniji struja za građane prosečno koštala 10,5 centi, a u Hrvatskoj 9,34 centa po kilovat-satu.

Novi podaci potvrđuju da je od crnogorske niža cena u BiH i Makedoniji – 6,7 centi, odnosno 6,3 centi po kilovat-satu. Uporedno – građani Makedonije su u 2010. plaćali struju po 5,22 centa, a BiH 7,37 centi. Najjeftinije kilovate sada plaćaju građani Srbije – 5,81 cent. Podaci RAE pokazuju da je domaćinstva te države koštao 4,54 centa kilovat-sat energije u 2010.

Prosečna zarada u Makedoniji je 337 eura, dok je neto plata u Srbiji 411, a u BiH 410 eura.