Niske temperature bez snega opasne za strna žita

PinterestFacebookTwitterShare

Ekstremno niske tempereture bez snežnih padavina mogu napraviti veoma velike štete zasadima strnih žita, upozorio je stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Srbislav Denčić.
 
„Trenutne temperature došle su iznenada i nenajavljeno. Tamo gde su usevi pod snegom nema nikakvih problema zbog niskih temperatura jer su strna žita adaptirana na takve uslove. U Vojvodini je golomrazica i ako dođe do ekstremno niskih temperatura, bez snežnog pokrivača, to može stvoriti velike probleme, posebno ječmu“, rekao je Denčić agenciji Beta.
 
Prema njegovim rečima, ječam je biljka koja je manje otporna na niske temperature i u ovakvim uslovima bi prva stradala, ukoliko se ne formira snežni pokrivač koji će joj stvoriti termoizolaciju.
 
„Pšenica novosadskih sorti koju proizvodimo u našem Institutu projektovana je da izdrži do tri dana na temperaturama od minus 16 stepeni, bez snežnog pokrivača. Ako do ovakvih temperetura dođe i potraju nekoliko dana, mogu izazvati izmrzavanja biljke“, rekao je Denčić, koji je upravnik odeljenja za strna žita pri novosadskom naučnom institutu.
 
Profesor ratarstva i povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Nebojša Momirović rekao je agenciji Beta da za sada, bez obzira na niske temperature, ne očekuje veće probleme vezane za prinos ozimih useva.