Mađarska vlada zaštitila nacionalnu aviokompaniju od bankrota

PinterestFacebookTwitterShare

Mađarska vlada odlučila je da zaštiti nacionalnog avioprevoznika „Malev“ od kreditora, uvođenjem vanrednog moratorijuma nad posrnulom kompanijom koja se nalazi u državnom vlasništvu.
 
Novi režim po kome će prevoznik funkcionisati obezbeđuje nastavak poslovanja kompanje, saopštilo je ministarstvo za razvoj. Sud u Budimpešti je odredio vanredni moratorijum za „Malev“, objavilo je ministarstvo, navodeći da je tom odlukom suspendovana tražnja kreditora.
 
Kompanija „Malev“, koja posluje već 66 godina, prodata je 2007. ruskim investitorima, da bi 2010. bila ponovo nacionalizovana i stavljena pod kontrolu državnog sudskog izvršitelja za upravljanje i kontrolu finansija prevoznika, prenele su agencije.
 
Početkom januara, Evropska komisija je naredila „Malevu“ da vrati novac dobijen iz državne kase u periodu od 2007. do 2010. godine, u iznosu od 38 milijardi forinti (10 miliona evra), a suma je ravna čitavom prihodu kompanije tokom 2010. godine.
 
„Malev“, koji zapošljava 2.600 radnika, zabeležio je gubitak od 24,6 milijardi forinti u 2010. godini.
 
Stavljanje „Maleva“ pod poseban status znači da će kompanija uživati zaštitu sličnu onoj koju je imala za vreme stečajnog postupka određenog ranije da bi se izbegao bankrot.