Grčka okončala veći deo sporazuma sa investitorima

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka  je okončala veliki broj razgovora sa stranim investitorima o novom paketu finansijske pomoći,  ali  još nije postignut sporazum o pitanjima plata, penzija i rekapitalizaciji banaka, izjavio je portparol grčke vlade Pantelis Kapsis.
 
“Preostala su još tri ili četiri sporna pitanja. Zaključen je obiman deo pregovora”, rekao je Kapsis lokalnim medijima.
 
Atina želi da što pre okonča razgovore sa investitorima o svom drugom paketu pomoći vrednom 130 milijardi evra kako bi oslobodila fondove pre prispeća velikih potraživanja idućeg meseca.
 
Bankari i zvaničnici su izjavili da paket finansijske pomoći mora biti završen pre dogovora o otpisivanju dugovanja sa privatnim akcionarima.
 
EU, Evropska Centralna banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) iz zabrinutosti u poštovanje obaveza Atine prema reformama, zahtevaju sprovođenje novih mera u koje spadaju smanjenje nivoa najnižih primanja i smanjenje premija za odmor. Međutim, ovi zahtevi su naišli na protivljenje u Atini, gde su zvaničnici izrazili strahovanje da bi nova smanjenja produbila ionako tešku recesiju i donele nove namete Grcima.
 
Zvaničnici  takozvane trojke trebalo bi danas da se sastanu sa zvaničnicima grčke Vlade kako bi pokušali da postignu sporazum sa investitorima o prestalim pitanjima. Kapsis je dodao da će se grčki premijer Lukas Papademos  danas ili sutra sastati sa liderima političkih stranaka kako bi obezbedio podršku za predložene mere.