Dulić: Prihod od rudarstva doneo dve milijarde dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da je u rudarstvu Srbije u 2011. ostvaren rast od 10,4 odsto i prihod od dve milijarde dolara.
 
Dulić je na konferenciji za novinare povodom proslave 20 godina rada sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) kazao je da je rast rudarstva najveći u privredi Srbije u 2011. i da je značajnpo doprineo da se ostvari rast bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini. On je naveo da je u Srbiji prošle godine zabeležena rekordna proizvodnja uglja od 41,1 miliona tona i pored teških uslova i zastarele mehanizacije.
 
„Svesni smo problema koji postoje u rudarstvu i onoga šta bi trebalo uraditi da se otklone“, kazao je Dulić i dodao da će problemi oko smenskog rada i beneficiranog staža biti rešeni izmenama Zakona o radu.
 
Podsetio je i da se očekuje da do 2020. u rudarstvo Srbije bude investirano tri milijarde evra, a da se broj zaposlenih poveća na 35.000.
 
„Očekujemo otvaranje rudnika srebra, zlata, litijuma, bakra, nikla, uljnih škriljaca i nove ugljenokope u kojima će biti primenjene najmodernije tehnologije“, kazao je Dulić.