Centar potrošača Srbije za jasne deklaracije svežeg mesa u trgovinama

PinterestFacebookTwitterShare

Centar potrošača Srbije (CEPS) traži da u trgovinama jasno budu istaknute deklaracije na sveže meso koja bi jasno navela ime proizvođča, vrstu i datum proizvodnje, izjavila je danas predsednica tog centra Vera Vida.
 
– Dosadašnja praksa poslovanja trgovina nije omogućavala potrošačima da budu dovoljno informisani pre svega o proizvođačima mesa, vrsti i datumu proizvodnje što im je garantovano Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o deklarisanju – kazala je Vida za Tanjug.
 
Ona je objasnila da informacije koje treba da su na raspolaganju potrošačima zahteva i nedavno usvojena.
 
Pretpostavlja se, prema oceni Vide, da trgovci izbegavaju deklarisanje jer je uredbom onemogućeno ispostavljanje „knjižnih zaduženja“ koja su se pre njenog stupanja na snagu kretala od pet do 7% dok su propisivane kategorije mesa mimo Pravilnika o deklarisanju.
 
– Na primer, na akciji se nudi mleveno meso koje ne sme biti u ponudi i za koje se ne zna kategorija – dodala je Vida.
 
Prema njenim rečima, za razliku od trgovaca, proizvođači mesa su ispoštovali normative i proveru kvaliteta i bezbednosti mesa sprovodi veterinarska inspekcija gde se kontrolišu uslovi na liniji proizvodnje, čuvanja i rukovanja mesom.