Lukšić traži hitno izjašnjavanje o radu Regulatorne agencije za energetiku

PinterestFacebookTwitterShare

Crnogorski premijer Igor Lukšić uputio je danas inicijativu tužilaštvu da proveri poslovanje više kompanija, dok je od parlamenta zatražio da ispita odgovornosti Regulatorne agencije za energetiku (RAE) povodom najnovije odluke o poskupljenju struje.

Lukšić je, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, zatražio od državnog tužioca Ranke Čarapić da proveri poslovanja Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i Jugopetrola.

Premijer je, istovremeno, uputio urgenciju predsedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću da po hitnom postupku uvrsti na dnevni red parlamenta raspravu o odgovornosti članova RAE. Lukšić je, kako se navodi, naložio Ministarstvu ekonomije da angažuje tim međunarodnih eksperata, u saradnji sa Evropskom komisijom, koji bi ispitao da li RAE u svom radu poštuje evropske standarde, kao i da angažuje međunarodnog revizora za poslovanje EPCG.

Premijer je predložio i povećanje broja korisnika subvencionisanja računa za struju, kao i da EPCG redovnim platišama računa za utrošenu energiju poveća popust za 10 odsto, čime bi se amortizovalo poskupljenje. Lukšić je kazao i da će vlada Crne Gore preporučiti EPCG da poveća vreme trajanja struje po nižim tarifama, što bi dodatno promovisalo koncept štednje električne energije. On je, kako se navodi, zatražio i da EPCG iskaže poseban senzibilitet prema naplati dugovanja, posebno tokom dana ekstremnih hladnoća.

Premijer je time izašao u susret delu zahteva sa nedavnog socijalnog protesta u Podgorici, organizovanog zbog teške ekonomske situacije građana, a pre svega zbog poskupljenja struje.

Lukšić i organizatori socijalnog protesta u Podgorici nisu u utorak postigli saglasnost o pojeftinjenju struje, zbog čega su najavljeni novi protesti ispred vlade Crne Gore.

Organizatori socijalnog bunta – Unija slobodnih sindikata, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Studentska unija, najavili su da će novi protest najverovatnije biti održan 18. februara u Podgorici.

Unija slobodnih sindikata, MANS i Studentska unija organizovali su 21. januara okupljanje ispred zgrade vlade Crne Gore, na kome je više hiljada građana protestovalo zbog teškog socijalnog i ekonomskog stanja u državi, zahtevajući ukidanje poskupljenje struje. Oni su zahtevali i ostavku članova RAE, zbog toga što su odobrili zahtev Elektroprivrede Crne Gore da struja poskupi.