Ništa od spajanja nemačke i njujorške berze

PinterestFacebookTwitterShare

“Deutsche stock“ i „NY stock“ otkazale su danas svoju mega-integraciju pošto su regulatori Evropske unije juče stavili veto na taj sporazum.

„‘NYSE Euronext’ je danas saopštio da su se obe kompanije, u svetlu odluke Evropske komisije da blokira predloženi sporazum o integraciji, dogovorile da zajednički otkažu sporazum o poslovnom kombinovnju, koji su prvobitno potpisale 15. februara 2011“, navedeno je u kratkom saopštenju NYSE.

Evropska komisija je juče saopštila da „nema alternativu“, do da stavi veto na to prekoatlantsko povezivanje kojim bi bio formiran najveći svetski berzanski operater sa snažnom pozicijom u svetu u trgovini akcijama i naročito finansijskim derivatima .

Komisija je blokirala taj sporazum zbog zabrinutosti da bi novoformirana kompanija imala monopolsku poziciju u trgovini određenim derivatima, pošto su obe kompanije odbile da otuđe deo svog biznisa pre nego što se integrišu.

„Tržište akcija čini samu srž finansijskog sistema, pa je zato od ključne važnosti za čitavu evropsku privredu da ono ostane konkurentno. Pokušali smo da nađemo rešenje za taj problem, ali ništa od toga što smo smisili nije doprinelo da nestane zabrinutost oko mogućeg monopola“, rekao je juče evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija.