Mladica nelegalno završava u restoranima

PinterestFacebookTwitterShare

Grupa od četiri ili pet ljudi već dve godine organizovano uništava riblji fond reke Vrbas nedozvoljeno loveći mladicu, koju kasnije nelegalno prodaje restoranima. To tvrde u Sportsko-ribolovnom društvu (SRD) „Banjaluka“, navodeći da krivolovci koriste podvodne puške.
 
„Takvu ribu nećete naći na njihovom meniju. Nju prodaju ‘ispod ruke’ i na preporuku“, ističe Marinko Popović, koordinator čuvarske službe SRD „Banjaluka“.
 
Kada se uzme u obzir činjenica da kilogram mladice na crnom tržištu košta 40 maraka, a da one mogu narasti do dvadesetak kilograma, jasno je da krivolovci u ovome vide izuzetnu priliku za zaradu. Nezvanično, mladicu u nekim restoranima prodaju i za 60 maraka po kilogramu.
 
„Krivolovom se bavi organizovana grupa. To funkcioniše otprilike na sledeći način: jedan od njih roni i podvodnim puškama lovi mladicu, dvojica su na obali, a jedan vozilom obilazi teren. Zbog toga im je teško prići blizu i uhvatiti ih“, priča Popović.
 
Prema njegovim rečima, ova grupa čini krivično delo jer nije dozvoljen lov ove ribe, a pogotovo ne podvodnim puškama – harpunima.
 
„Jedino rešenje je da se zabrani ronjenje ljudima koji ne bi imali dozvolu SRD ‘Banjaluka’. Obala Vrbasa duga je stotinak kilometara i trojica čuvara, koliko nas ima u službi, ne mogu je sačuvati“, kaže Popović.
 
Zbog svega ovoga, Udruženje „Mladica“ juče se obratilo Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS za pomoć.
 
„Predložili smo projekat ‘Oživimo našu reku’, koji predviđa niz mera, a očekujemo da se i policija aktivno uključi u pronalazak krivolovaca. Koliko je stanje alarmantno pokazuje činjenica da i sportski ribolovci tokom cele sezone ulove samo jedan ili dva primerka mladice, a sve teže to za rukom polazi i krivolovcima“, kaže Bojan Grubješić iz Udruženja „Mladica“.
 
Prema njegovim rečima, i sudovi bi trebalo da budu efikasniji, jer krivičnih prijava ima, ali one ili zastare ili se krivolovci izvlače sa „simboličnim kaznama“.
 
Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, očekuje da Udruženje uskoro dostavi sve raspoložive pisane dokaze o krivolovu, kako bi Poljoprivrednoj inspekciji izdali nalog za kontrolu.
 
„Prema informacijama koje sam dobio, stanje je alarmantno i sigurno je da će ribolovci imati našu podršku. Više informacijama imaćemo posle inspekcijske kontrole“, rekao je on.
 
Darko Ćulum, bivši načelnik CJB Banjaluka, kaže da je upoznat s problemima krivolova na Vrbasu i da je ranije bilo slučajeva lovljenja ribe eksplozivom ili strujom, što je, kao i upotreba harpuna, nedozvoljeno.
 
„Policija će se aktivno uključiti u sprečavanje krivolova“, rekao je on.
 
Pored svih pokazatelja koji upozoravaju da je mladice sve manje, kako u Vrbasu, tako i u ostalim rekama BiH, činjenica je da je ova vrsta ribe uvrštena u Crvenu knjigu ugroženih vrsta Međunarodnog saveza za zaštitu prirode i prirodnih resursa. To samo potvrđuje da je mladice sve manje.