Slovenci preporodili zrenjaninski Žitoprodukt

PinterestFacebookTwitterShare

Pre samo nekoliko meseci ovdašnja žitomlinska kompanija “Žitoprodukt” nalazila se u bezizlazu. Plate su kasnile deset meseci, račun je bio u blokadi, ugroženo je bilo snabdevanje hlebom ne samo Zrenjanina i okoline nego i velikog dela Vojvodine. Onda smo uspešno sproveli program sanacije – izjavio je u četvrtak prilikom posete “Žitoproduktu” dr Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine.
 
Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin istakao je da danas, od 144 radnika “Žitoprodukta”, radi njih 126 – bilo kroz zakup delova fabrike od slovenačke kompanije “Don don”, bilo u samom “Žitoproduktu”. Preostali radnici su zbrinuti putem socijalnog programa.

– Sad ostaje da u Zrenjaninu završimo uspešno započet posao u skrobari IPOK, u “Banat semenu”, a nadamo se da će i stečaj u “Luksolu” biti kvalitetno priveden kraju. Namenski stečajevi ne znače kraj preduzeća, već njihov novi početak – istakao je Vasin.
 
Slovenačka kompanija “Don don” iz Kranja posle subotičke “Fidelinke” i pekare “Kikinda”, od septembra prošle godine zakupila je i zrenjaninski “Žitoprodukt”, odnosno pekaru, silos od 9.500 tona, mlin, vozni park. Uspešno posluje i zainteresovana je za trajno prisustvo u gradu na Begeju i srpskom tržištu.