Brodska kompanija raspisala tender za spas nasukanog broda

PinterestFacebookTwitterShare

Brodska kompanija „Costa crociere“, raspisala je tender za sklapanje ugovora koji bi mogao da dostigne vrednost od više miliona evra, za spasavanje broda „Costa Concordia“, u vlasništvu te kompanije, na kojem je kod italijanskog ostrva Điljo život izgubilo 32 ljudi.
 
Ova italijanska kompanija, u sastavu američke grupe „Carnival Corp.“ sa sedištem u Majamiju, pod pritiskom je da ubrza operacije na nasukanom brodu, najmanje dvostruko većem od „Titanika“.

Stanovnici ostrva Điljo kod toskanske obale, gde se „Costa Concordia“ nasukala 13. januara, zabrinuti su zbog moguće ekološke katastrofe, ukoliko preostala nafta iz broda ne bude bezbedno ispumpana, nego iscuri u more. Takođe, nesreća bi mogla da potpuno uništi predstojeću turističku sezonu u ovom kraju, ključnu za lokalnu ekonomiju.

„Costa crociere“ „pozvala je na tender 10 svetskih kompanija koje treba da predstave radni plan za potpuno uklanjanje olupine „Costa Concordie“, preneo je AFP.

Kompanije treba da se predstave svoj plan u najkraćem mogućem roku i osiguraju maksimalnu bezbednost i najmanju opasnost po životnu sredinu, navodi u saopštenju „Costa crociere“. Pobednik na tenderu biće poznat krajem marta, iako nije isključeno da rok bude produžen zbog kompleksnosti operacije.

Brod „Costa Concordia“ nasukao se kod ostrva Điljo nakon što ga je kapetan Frančesko Sketino skrenuo sa odobrenog kursa.

Pored toga, brod je išao prebrzo – 16 čvorova. Sketino se nalazi u kućnom pritvoru, zaprećeno mu je otpužbama za ubistvo iz nemara, izazivanje nesreće i napuštanje broda pre evakuacije putnika.