Kostić: Ulazim u Jat „iz čistog altruizma“

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić, gostujući sinoć u emisiji tv B92 „Između dve vatre“,  potvrdio je da je spreman da zajedno sa grupom srpskih privrednika uloži novac u osnivanje nove srpske aviokompanije.  Kostić je kazao da će to učiniti „iz čistog altruizma“.
 
On je naveo da bi novac u novu aviokompaniju trebalo da uloži bar 10 privrednika i da bi osnivački ulog trebalo da iznosi 25 miliona evra.
 
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić potvrdio je juče da su u toku pregovori sa domaćim privrednicima koji su spremni da osnuju novu aviokompaniju, ali nije želeo da navede njihova imena, jer bi to moglo da ugrozi pregovore.
 
Prema pisanju dnevnika „Blic“ grupu srpskih privrednika koja se pominje kao potencijalni kupac kompanije „Jat ervejz“ predvodi vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković. U toj grupi su, kako se navodi, i vlasnici „MK grupe“ Miodrag Kostić, „Farmakoma“ Miroslav Bogićević i „Interkomerca“ Goran Perčević.
 
Sa Miškovićem je o tome već razgovarano u Vladi pre dve nedelje, a premijer Srbije Mirko Cvetković će, kako piše „Blic“, brzo zakazati i zajednički sastanak. Prema planu Vlade, država bi trebalo da ostane vlasnik 50 odsto aviokompanije, a preduzetnici bi u kupovinu ušli sa po nekoliko miliona evra, s tim što bi najviše uložio Mišković i time postao najveći nosilac tog projekta.
 
Žalba na odluku Komisije


Miodrag Kostić izjavio je u istoj emisiji da će se preduzeće „Sunoko“ u upravnom sporu žaliti na rešenja Komisije za zaštitu konkurencije kojim mu je zabranjeno spajanje sa kompanijom „Helenik Šugar industri.“
 
Kostić je kazao da njegovo preduzeće „Sunoko“ u ovom momentu važi za apsolutnog lidera na tenderu za kupovinu 82,33 odsto akcija grčke državne kompanije.
 
Malo je nelogično da u situaciji kada možemo da kupimo 100 odsto grčkog tržišta, ne možemo da dokupimo 28 odsto srpskog pod optužbom da bismo mogli zloupotrebiti monopolski položaj sa 78 odsto vlasništva, iako to Grčkoj nije problem„, rekao je Kostić.
 
„Ovo su teška vremena, važno je da radnici primaju plate i da posao ide. Grci to izgleda bolje razumeju“, kazao je on i dodao da ne zna na čemu Komisija temelji odluku kojom je „Sunoku“ uskratila saglasnost.
 
Kostić je negirao tvrdnje da ima povoljnije uslove proizvodnje u Srbiji, kao i da bi monopolski položaj uticao na cenu šećera i objasnio da je kretanje cena više u korelaciji s cenom šećerne repe.