„Trilaterala“ na Jahorini

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednici Srbije i Hrvatske i članovi Predsedništva BiH sastaće se danas na Jahorini, na sastanku kojim će biti potvrđeno opredeljenje triju država za jačanje dobrosusedskih odnosa, a jedna od tema razgovora biće inicijativa hrvatskog predsednika Ive Josipovića da se procesuiranje odgovornih za ratne zločine olakša međudržavnim sporazumom.
 
Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović doputovali su sinoć na Jahorinu. Predsedavajući Željko Komšić i članovi predsedništva Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović pripredili su svečanu večeru za predsednike Srbije i Hrvatske.
 
Oko 25 kilometara dugačak put od Sarajeva do jahorinskog hotela Koliba, u kojem će skup biti održan, obezbeđuju jake policijske snage, a prilaze planini od snežnih nanosa užurbano su čitavog dana raščišćavale ekipe putara.
 
Trilaterlani sastanak na Jahorini izazvao je veliko interesovanje medija, a za praćenje ovog događaja akreditovano je više od 150 izveštača iz BiH i inostranstva.
 
Prethodni sastanak trilaterale održan je u julu prošle godine na Brionima, na temu saradnje u procesu evrointegracija i mogućnosti čvršćeg povezivanja kompatibilnih privreda Srbije, Hrvatske i BiH.