Prvi subvencionisani krediti za stan 14. februara

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić najavio je da će prvi ugovori o subvencionisanim stambenim kreditima u ovoj godini biti potpisani 14. februara i da će za sektor građevine u 2012. biti izdvojeno 180 miliona evra.

Dulić je za današnje „Novosti“, rekao i da će, ukoliko 1,2 milijarde dinara, koliko je predviđeno iz budžeta, ne bude dovoljno da svi zainteresovani građani do svog prvog stana dođu zahvaljujući subvencijama države, dodatni novac biti obezbeđen rebalansom ili iz budžetske rezerve.

„Danas imamo ogromnu potrebu za stanovima, značajnu ponudu, a izuzetno malu tražnju. Srbiji je potrebno da tržište nekretnina živi. Ako se poslovni i stambeni kvadrati ne prodaju sve mere države za pomoć neimarima neće dati efekat, jer će, ukoliko nema kupaca, građevina propasti“, istakao je Dulić.

Na konstataciju da njegov zahtev Narodnoj banci Srbije da se obavezno učešće za stambene kredite koje ne subvencioniše država smanji sa 20 na pet odsto nije razmatran, Dulić je odgovorio da su „u godinama krize neophodne nove fleksibilne mere koje će pomoći onima čijim ekonomskim aktivnostima kriza može da se prevaziđe“.

„U građevini su to kupci stanova, pa im treba olakšavati a ne otežavati uslove. Na guverneru je odluka da li će zahtev nas, koji se bavimo realnim sektorima, prihvatiti ili ne“, istakao je on.

Dulić je najavio da će u nekoliko narednih nedelja početi izgradnja 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova Srbije, kao i da će na tržištu 1.100 stanova biti ponuđeno po veoma povoljnim cenama, dok je ostatak namenjen socijalno najugroženijim kategorijama. Ceo projekat će početi otvaranjem gradilišta, najverovatnije u Nišu, kaže Dulić.

On je rekao i da je trenutno aktivno 250 gradilišta, gde radove finansira država sa lokalnim samoupravama i da u te projekte, u kojima je već zaposleno oko 80.000 građevinara, još treba investirati još oko devet milijardi dinara.

„Ove godine država će u projekte pomoći građevini investirati oko 180 miliona evra„, najavio je Dulić.