Crna Gora se uključuje u projekat „Južni tok“

PinterestFacebookTwitterShare

Crnogorski zvaničnici i predstavnici „Gasproma“ doneli su odluku da se uradi studija tehničko-ekonomske izvodljivosti izgradnje ogranka gasovoda kroz Crnu Goru, u okviru projekta „Južni tok“, saopštio je danas ruski energetski holding.

Tehničke mogućnosti i perspektive priključenja ove zemlje u projekat „Južni tok“ razmotrili su direktor sektora za projekte ruskog „Gasproma“ Leonid Čugunov, premijer Crne Gore Igor Lukšić, ministar za inostrane poslove i evropske integracije Milan Roćen i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Projekt „Južni tok“, sa predviđenom izgradnjom gasovoda ispod Crnog mora za zemlje južne i centralne Erope, „Gasprom“ realizuje zajedno sa italijanskom energetskom kompanijom „Eni“, u cilju povećanja izbora maršruta za dopremanje ruskog prirodnog gasa.

Rusija je za realizaciju kopnene deonice gasovoda potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom, podseća agencija „Finmarket“.

Izvršni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je 20. januara održao sastanak na kojem je usvojen detaljan akcioni plan koji omogućava raniji početak izgradnje gasovoda „Južni tok“ i to već u decembru 2012. godine, a ne 2013. kako je ranije bilo predviđeno.